Kaczyński lewicowcem?

[2005-09-22 08:01:36]

21 września w dziennik "Fakt" opublikował artykuł Lecha Kaczyńskiego pod tytułem "Oferta dla lewicy".

Kandydat Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta pisze w nim m.in.: "Oczywiście zawsze miałem negatywny stosunek do PRL jako systemu i aparatu władzy. Nie mógłbym jednak nienawidzić kraju, w którym 40 lat żyłem, pracowałem i bywałem bardzo szczęśliwy. Negując cały ustrój, nie mogę zapominać o wielu jaśniejszych punktach. W pewnych okresach kwitła kultura - nie wiadomo, czy z powodu, czy pomimo represyjnego ustroju. Na polskie filmy chodziło się z przyjemnością i fascynacją. Polski teatr miał w latach 60. swój wspaniały okres". (...)

W tekście czytamy także, że socjalizm przyniósł szybkie równouprawnienie kobiet w sferze prawa rodzinnego. Kaczyński zgodził się również z feministkami, że przemoc w rodzinie jest realnym i przez wielu lekceważonym problemem, zaś minister Magdalenę Środę pochwalił za walką z uprzedmiotowieniem kobiet w reklamie.

Kandydat PiS napisał również, że nie ma w nim nienawiści do mniejszości seksualnych oraz, że jest przeciwny zamykaniu im dostępu do różnych zawodów, np. nauczycieli.

Przewodniczący PiS Jarosław Kaczyński oświadczył, że w tekście jego brata znalazło się szereg mankamentów, zaś tytuł nadała mu redakcja dziennika.

Prezes PiS oznajmił też: "Przecież to nie jest tekst napisany przez mojego brata. Państwo przecież wiedzą, w jaki sposób "Fakt" przygotowuje swoje tego rodzaju publikacje".

Redaktor naczelny dziennika Grzegorz Jankowski zapewnił jednak w rozmowie z Polską Agencją Prasową, że "tekst jest pióra Lecha Kaczyńskiego".

"Tytuł mógł być nadany przez redakcję, ale treść tekstu jest w całości autorstwa Lecha Kaczyńskiego, a redakcja jest w dyspozycji autoryzacji dokonanej przez autora" - powiedział.
Jakoś do tej pory nie słyszeliśmy by Lech Kaczyński dostrzegał dobre strony PRL, widział w feministach sojuszniczki w walce z dyskryminacją kobiet, a o jego stosunku do homoseksualistów mogliśmy się przekonać przy okazji zakazanej przez niego Parady Równości w Warszawie. Trudno więc uwierzyć w nagłą miłość Kaczyńskiego i PiS do lewicy. Jest to raczej zagrywka przebwyborcza mająca przekonać przynajmniej część zwolenników Włodzimierza Cimoszewicza.

Szymon Martys

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.