Bugaj odchodzi po raz drugi z Unii Pracy

[2006-09-04 15:28:16]

Przewodniczący Rady Politycznej Unii Pracy Ryszard Bugaj poinformował, że występuje z tej partii. Wspólnie z nim taką decyzję podjeli także Zygmunt Jakubczyk, Maciej Sieczkowski i Jan Plewa.

Powodem decyzji Bugaja jest zawarcie przez UP koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracją Polską i Partią Demokratyczną-demokraci.pl.

W oświadczeniu czterech byłych działaczy Unii Pracy czytamy m.in.: Nie chcemy i nie możemy w jakikolwiek sposób wspierać porozumienia (SLD, SdPl, UP, PD), które jest w istocie kolejną próbą oszukania wyborców. Bugaj i jego zwolennicy zapowiedzieli utworzenie nowej partii lewicowej.

Sygnatariusze dokumentu podkreślają, że obecnie rządząca koalicja zagraża standartom demokratycznym i przeciwstawić się jej może tylko autentyczna lewica zabiegająca o społeczną sprawiedliwość i rozwój gospodarczy, przywiązana do demokracji, chroniąca wolności osobiste i suwerenność państwa.

Ryszard Bugaj to członek założyciel Solidarności Pracy i Unii Pracy. Odszedł z UP w 1998 roku protestując przeciwko koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. W wyborach 2001 startował z warszawskiej listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Później próbał tworzyć własne ugrupowanie socjaldemokratyczne pod nazwą Forum Polska Praca. Potem wrócił do UP i był przewodniczącym Rady Politycznej tego ugrupowania.

Szymon Martys

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.