Bugaj odchodzi po raz drugi z Unii Pracy

[2006-09-04 15:28:16]

Przewodniczący Rady Politycznej Unii Pracy Ryszard Bugaj poinformował, że występuje z tej partii. Wspólnie z nim taką decyzję podjeli także Zygmunt Jakubczyk, Maciej Sieczkowski i Jan Plewa.

Powodem decyzji Bugaja jest zawarcie przez UP koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracją Polską i Partią Demokratyczną-demokraci.pl.

W oświadczeniu czterech byłych działaczy Unii Pracy czytamy m.in.: Nie chcemy i nie możemy w jakikolwiek sposób wspierać porozumienia (SLD, SdPl, UP, PD), które jest w istocie kolejną próbą oszukania wyborców. Bugaj i jego zwolennicy zapowiedzieli utworzenie nowej partii lewicowej.

Sygnatariusze dokumentu podkreślają, że obecnie rządząca koalicja zagraża standartom demokratycznym i przeciwstawić się jej może tylko autentyczna lewica zabiegająca o społeczną sprawiedliwość i rozwój gospodarczy, przywiązana do demokracji, chroniąca wolności osobiste i suwerenność państwa.

Ryszard Bugaj to członek założyciel Solidarności Pracy i Unii Pracy. Odszedł z UP w 1998 roku protestując przeciwko koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. W wyborach 2001 startował z warszawskiej listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Później próbał tworzyć własne ugrupowanie socjaldemokratyczne pod nazwą Forum Polska Praca. Potem wrócił do UP i był przewodniczącym Rady Politycznej tego ugrupowania.

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.