Bugaj odchodzi po raz drugi z Unii Pracy

[2006-09-04 15:28:16]

Przewodniczący Rady Politycznej Unii Pracy Ryszard Bugaj poinformował, że występuje z tej partii. Wspólnie z nim taką decyzję podjeli także Zygmunt Jakubczyk, Maciej Sieczkowski i Jan Plewa.

Powodem decyzji Bugaja jest zawarcie przez UP koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracją Polską i Partią Demokratyczną-demokraci.pl.

W oświadczeniu czterech byłych działaczy Unii Pracy czytamy m.in.: Nie chcemy i nie możemy w jakikolwiek sposób wspierać porozumienia (SLD, SdPl, UP, PD), które jest w istocie kolejną próbą oszukania wyborców. Bugaj i jego zwolennicy zapowiedzieli utworzenie nowej partii lewicowej.

Sygnatariusze dokumentu podkreślają, że obecnie rządząca koalicja zagraża standartom demokratycznym i przeciwstawić się jej może tylko autentyczna lewica zabiegająca o społeczną sprawiedliwość i rozwój gospodarczy, przywiązana do demokracji, chroniąca wolności osobiste i suwerenność państwa.

Ryszard Bugaj to członek założyciel Solidarności Pracy i Unii Pracy. Odszedł z UP w 1998 roku protestując przeciwko koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. W wyborach 2001 startował z warszawskiej listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Później próbał tworzyć własne ugrupowanie socjaldemokratyczne pod nazwą Forum Polska Praca. Potem wrócił do UP i był przewodniczącym Rady Politycznej tego ugrupowania.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.