Bugaj odchodzi po raz drugi z Unii Pracy

[2006-09-04 15:28:16]

Przewodniczący Rady Politycznej Unii Pracy Ryszard Bugaj poinformował, że występuje z tej partii. Wspólnie z nim taką decyzję podjeli także Zygmunt Jakubczyk, Maciej Sieczkowski i Jan Plewa.

Powodem decyzji Bugaja jest zawarcie przez UP koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracją Polską i Partią Demokratyczną-demokraci.pl.

W oświadczeniu czterech byłych działaczy Unii Pracy czytamy m.in.: Nie chcemy i nie możemy w jakikolwiek sposób wspierać porozumienia (SLD, SdPl, UP, PD), które jest w istocie kolejną próbą oszukania wyborców. Bugaj i jego zwolennicy zapowiedzieli utworzenie nowej partii lewicowej.

Sygnatariusze dokumentu podkreślają, że obecnie rządząca koalicja zagraża standartom demokratycznym i przeciwstawić się jej może tylko autentyczna lewica zabiegająca o społeczną sprawiedliwość i rozwój gospodarczy, przywiązana do demokracji, chroniąca wolności osobiste i suwerenność państwa.

Ryszard Bugaj to członek założyciel Solidarności Pracy i Unii Pracy. Odszedł z UP w 1998 roku protestując przeciwko koalicji z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. W wyborach 2001 startował z warszawskiej listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Później próbał tworzyć własne ugrupowanie socjaldemokratyczne pod nazwą Forum Polska Praca. Potem wrócił do UP i był przewodniczącym Rady Politycznej tego ugrupowania.

Szymon Martys

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.