AI: Przeciwko homofobii w Polsce i na Łotwie

[2006-11-18 00:17:44]

Amnesty International wskazuje na brak poszanowania praw osób homoseksualnych w Polsce i na Łotwie. Organizacja apeluje do Unii Europejskiej aby podjęła starania w celu ochrony praw osób homoseksualnych.

Jeśli Unia Europejska chce, by rok 2007 był »Europejskim Rokiem Równych Szans«, musi zapewnić gejom, lesbijkom, osobom biseksualnym i transpłciowym (LGBT) swobodne korzystanie z wolności wypowiedzi, wolności zgromadzeń i stowarzyszania się w krajach takich jak Polska i Łotwa. Amnesty International wyraża swoje zaniepokojenie faktem, iż, pomimo zainteresowania opinii publicznej ciągiem incydentów o charakterze homofobicznym, obejmującym m.in. działania i wypowiedzi przedstawicieli władz, mało zostało zrobione w Polsce i na Łotwie w kierunku zagwarantowania osobom LGBT możliwości korzystania z podstawowych praw – czytamy w stanowisku AI.

Na stronie internetowej AI wymieniono liczne przypadki zachowań homfobicznych mających miejsce w Polsce i na Łotwie.

Bartosz Machalica

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.