AI: Przeciwko homofobii w Polsce i na Łotwie

[2006-11-18 00:17:44]

Amnesty International wskazuje na brak poszanowania praw osób homoseksualnych w Polsce i na Łotwie. Organizacja apeluje do Unii Europejskiej aby podjęła starania w celu ochrony praw osób homoseksualnych.

Jeśli Unia Europejska chce, by rok 2007 był »Europejskim Rokiem Równych Szans«, musi zapewnić gejom, lesbijkom, osobom biseksualnym i transpłciowym (LGBT) swobodne korzystanie z wolności wypowiedzi, wolności zgromadzeń i stowarzyszania się w krajach takich jak Polska i Łotwa. Amnesty International wyraża swoje zaniepokojenie faktem, iż, pomimo zainteresowania opinii publicznej ciągiem incydentów o charakterze homofobicznym, obejmującym m.in. działania i wypowiedzi przedstawicieli władz, mało zostało zrobione w Polsce i na Łotwie w kierunku zagwarantowania osobom LGBT możliwości korzystania z podstawowych praw – czytamy w stanowisku AI.

Na stronie internetowej AI wymieniono liczne przypadki zachowań homfobicznych mających miejsce w Polsce i na Łotwie.

Bartosz Machalica

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - W Karolinie Płd. wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu. Był nim 14-letni George Junnius Stinney, pochodzący z ubogiej, murzyńskiej rodziny. W 2014 sąd uznał, że chłopiec został skazany niesłusznie i nie miał zapewnionych podstawow

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.