AI: Przeciwko homofobii w Polsce i na Łotwie

[2006-11-18 00:17:44]

Amnesty International wskazuje na brak poszanowania praw osób homoseksualnych w Polsce i na Łotwie. Organizacja apeluje do Unii Europejskiej aby podjęła starania w celu ochrony praw osób homoseksualnych.

Jeśli Unia Europejska chce, by rok 2007 był »Europejskim Rokiem Równych Szans«, musi zapewnić gejom, lesbijkom, osobom biseksualnym i transpłciowym (LGBT) swobodne korzystanie z wolności wypowiedzi, wolności zgromadzeń i stowarzyszania się w krajach takich jak Polska i Łotwa. Amnesty International wyraża swoje zaniepokojenie faktem, iż, pomimo zainteresowania opinii publicznej ciągiem incydentów o charakterze homofobicznym, obejmującym m.in. działania i wypowiedzi przedstawicieli władz, mało zostało zrobione w Polsce i na Łotwie w kierunku zagwarantowania osobom LGBT możliwości korzystania z podstawowych praw – czytamy w stanowisku AI.

Na stronie internetowej AI wymieniono liczne przypadki zachowań homfobicznych mających miejsce w Polsce i na Łotwie.

Bartosz Machalica

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.