TPPP przeciw wspólnemu posiedzenia rządów Polski i Izraela

[2011-02-19 21:17:53]

W przesłanym do redakcji Lewica.pl oświadczeniu Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Palestyńskiej wyraziło swój stanowczy sprzeciw wobec planowanego na 24 lutego w Jerozolimie wspólnego posiedzenia rządu RP i Izraela, które będzie, zdaniem organizacji, interpretowane jako poparcie dla polityki i działań rządu Izraela, który wielokrotnie dopuścił się łamania prawa międzynarodowego i stosowania masowych represji wobec niewinnych cywilów.

Blokada Strefy Gazy; Operacja Płynny Ołów (morderczy atak na wiele cywilnych obiektów jak domy, szpitale i szkoły), przetrzymywanie w więzieniach dzieci, utrzymywanie i zakładanie nielegalnych osiedli na palestyńskich terenach okupowanych, wyburzenia palestyńskich domów czy też oparte na kryterium narodowościowym ograniczenia w swobodzie poruszania się i korzystania z dróg oraz infrastruktury - to kilka zaledwie z wielu "dokonań" obecnego rządu izraelskiego - czytamy w dokumencie podpisanym przez wiceprzewodniczącego TPPP Macieja Wieczorkowskiego.

Zdaniem Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Palestyńskiej działania obecnych władz izraelskich są sprzeczne z licznymi zapisami prawa międzynarodowego, takimi jak m.in. Czwarta Konwencja Genewska (1949) art. 49, dotyczący przesiedlenia ludności cywilnej okupanta na okupowane terytorium; Prawo do życia, art. 6 Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych (1966); Czwarta Konwencja Genewska (1949), art. 33, zakazujący stosowania kar zbiorowych i podejmowania środków odwetowych wobec ludności cywilnej, oraz art. 53 i 147, zakazujące niszczenia majątku prywatnego i publicznego nieusprawiedliwionego koniecznością wojskową; Międzynarodowy Pakt Praw Gospodarczych, Społecznych i Kulturalnych z 1966 roku art.1, stanowiący uzupełnienie Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, a także Konwencja o zwalczaniu i karaniu zbrodni apartheidu (1976).

Organizacja wskazuje, że obowiązkiem każdego państwa jest nie tylko przestrzeganie prawa międzynarodowego, ale także sprzeciw i walka z jakimkolwiek przejawem jego łamania. Tymczasem wspólne posiedzenie obu rządów będzie aktem legitymizacji i poparcia dla nielegalnych działań władz Izraela. TPPP dodaje, że to przedsięwzięcie nie skłoni Izraela do wypełnienia kilkudziesięciu rezolucji ONZ. Obecność przedstawicieli Polski w Jerozolimie zaś, według TPPP, bezprecedensowym faktem uznania stanu obecnego, który jest wynikiem zbrojnego podboju, złamania rezolucji ONZ nr 242 z 1967 roku, sześciu kolejnych z lat późniejszych, oraz innych norm prawa międzynarodowego.

Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Palestyńskiej stwierdza w oświadczeniu, że działania polskiego rządu zaszkodzą nie tylko procesowi pokojowemu na Bliskim Wschodzie, ale także wizerunkowi Polski. Organizacja zaapelowała do polskich władz aby zrezygnowały ze wspólnego posiedzenia obu gabinetów w Jerozolimie, a zamiast tego przyłączyły się do grona licznych państw które uznały w ostatnim czasie niepodległe państwo palestyńskie w zgodnych ze stanowiskiem ONZ granicach z 1967 roku ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie. TPPP wezwała także premiera Donalda Tuska i ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego by rozważyli zgłoszenie na forum międzynarodowym jakiejkolwiek inicjatywy pokojowej lub rozbrojeniowej.

Szymon Martys

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.