OFE na minusie w 2011 roku

[2012-01-09 22:56:06]

Według obecnych szacunków za 20-30 lat polscy emeryci, a tym bardziej emerytki będą otrzymywać głodowe świadczenia. Reforma emerytalna rozpoczęta w 1999 roku prowadzi do niższych emerytur, większego długu publicznego, odrzucenia solidarności pokoleń, a zarazem olbrzymich zysków komercyjnych funduszy. W tej sytuacji rząd powinien możliwie szybko zlikwidować OFE i przywrócić poprzedni system emerytalny, który był stabilniejszy, bezpieczniejszy i sprawiedliwszy.

Piotr Szumlewicz

Otwarte Fundusze Emerytalne zakończyły 2011 r. stratą, która średnio wyniosła 4,8%. Oznacza to, że przyszli emeryci stracili około 5 mld zł. To drugi rok w dwunastoletniej historii OFE, który zakończył się stratą. Pierwszy raz stało się tak w 2008 r., kiedy fundusze straciły średnio 14 proc. Większość ekspertów pod koniec 2010 r. prognozowało, że w ubiegłym roku OFE przyniosą zyski. Stało się jednak inaczej.

Najlepiej ze spadkami poradziła sobie AXA, ale i ona straciła 3,3 proc. Najgorzej w minionym roku radził sobie Polsat, który zakończył rok ze stratą aż 7,2 proc.

Oszczędności przyszłych emerytów zmniejszyły się, jednak zyski netto Polskich Towarzystw Emerytalnych zarządzających OFE tylko w pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku wyniosły aż 483 mln zł. W tym samym czasie wzrosły też płace w PTE – w trzech kwartałach 2010 r. wynosiły 72 mln zł, a w tym samym okresie minionego roku już 80 mln zł.

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.