OFE na minusie w 2011 roku

[2012-01-09 22:56:06]

Według obecnych szacunków za 20-30 lat polscy emeryci, a tym bardziej emerytki będą otrzymywać głodowe świadczenia. Reforma emerytalna rozpoczęta w 1999 roku prowadzi do niższych emerytur, większego długu publicznego, odrzucenia solidarności pokoleń, a zarazem olbrzymich zysków komercyjnych funduszy. W tej sytuacji rząd powinien możliwie szybko zlikwidować OFE i przywrócić poprzedni system emerytalny, który był stabilniejszy, bezpieczniejszy i sprawiedliwszy.

Piotr Szumlewicz

Otwarte Fundusze Emerytalne zakończyły 2011 r. stratą, która średnio wyniosła 4,8%. Oznacza to, że przyszli emeryci stracili około 5 mld zł. To drugi rok w dwunastoletniej historii OFE, który zakończył się stratą. Pierwszy raz stało się tak w 2008 r., kiedy fundusze straciły średnio 14 proc. Większość ekspertów pod koniec 2010 r. prognozowało, że w ubiegłym roku OFE przyniosą zyski. Stało się jednak inaczej.

Najlepiej ze spadkami poradziła sobie AXA, ale i ona straciła 3,3 proc. Najgorzej w minionym roku radził sobie Polsat, który zakończył rok ze stratą aż 7,2 proc.

Oszczędności przyszłych emerytów zmniejszyły się, jednak zyski netto Polskich Towarzystw Emerytalnych zarządzających OFE tylko w pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku wyniosły aż 483 mln zł. W tym samym czasie wzrosły też płace w PTE – w trzech kwartałach 2010 r. wynosiły 72 mln zł, a w tym samym okresie minionego roku już 80 mln zł.

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1976 - Po zapowiedzi podwyżki cen żywności w całym kraju wybuchły strajki. Protestowało łącznie ok. 80 tys. osób w ponad 50 zakładach, w 24 województwach. Najgwałtowniejszy przebieg miały protesty w Radomiu, Ursusie oraz Płocku.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.