OFE na minusie w 2011 roku

[2012-01-09 22:56:06]

Według obecnych szacunków za 20-30 lat polscy emeryci, a tym bardziej emerytki będą otrzymywać głodowe świadczenia. Reforma emerytalna rozpoczęta w 1999 roku prowadzi do niższych emerytur, większego długu publicznego, odrzucenia solidarności pokoleń, a zarazem olbrzymich zysków komercyjnych funduszy. W tej sytuacji rząd powinien możliwie szybko zlikwidować OFE i przywrócić poprzedni system emerytalny, który był stabilniejszy, bezpieczniejszy i sprawiedliwszy.

Piotr Szumlewicz

Otwarte Fundusze Emerytalne zakończyły 2011 r. stratą, która średnio wyniosła 4,8%. Oznacza to, że przyszli emeryci stracili około 5 mld zł. To drugi rok w dwunastoletniej historii OFE, który zakończył się stratą. Pierwszy raz stało się tak w 2008 r., kiedy fundusze straciły średnio 14 proc. Większość ekspertów pod koniec 2010 r. prognozowało, że w ubiegłym roku OFE przyniosą zyski. Stało się jednak inaczej.

Najlepiej ze spadkami poradziła sobie AXA, ale i ona straciła 3,3 proc. Najgorzej w minionym roku radził sobie Polsat, który zakończył rok ze stratą aż 7,2 proc.

Oszczędności przyszłych emerytów zmniejszyły się, jednak zyski netto Polskich Towarzystw Emerytalnych zarządzających OFE tylko w pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku wyniosły aż 483 mln zł. W tym samym czasie wzrosły też płace w PTE – w trzech kwartałach 2010 r. wynosiły 72 mln zł, a w tym samym okresie minionego roku już 80 mln zł.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.