OFE na minusie w 2011 roku

[2012-01-09 22:56:06]

Według obecnych szacunków za 20-30 lat polscy emeryci, a tym bardziej emerytki będą otrzymywać głodowe świadczenia. Reforma emerytalna rozpoczęta w 1999 roku prowadzi do niższych emerytur, większego długu publicznego, odrzucenia solidarności pokoleń, a zarazem olbrzymich zysków komercyjnych funduszy. W tej sytuacji rząd powinien możliwie szybko zlikwidować OFE i przywrócić poprzedni system emerytalny, który był stabilniejszy, bezpieczniejszy i sprawiedliwszy.

Piotr Szumlewicz

Otwarte Fundusze Emerytalne zakończyły 2011 r. stratą, która średnio wyniosła 4,8%. Oznacza to, że przyszli emeryci stracili około 5 mld zł. To drugi rok w dwunastoletniej historii OFE, który zakończył się stratą. Pierwszy raz stało się tak w 2008 r., kiedy fundusze straciły średnio 14 proc. Większość ekspertów pod koniec 2010 r. prognozowało, że w ubiegłym roku OFE przyniosą zyski. Stało się jednak inaczej.

Najlepiej ze spadkami poradziła sobie AXA, ale i ona straciła 3,3 proc. Najgorzej w minionym roku radził sobie Polsat, który zakończył rok ze stratą aż 7,2 proc.

Oszczędności przyszłych emerytów zmniejszyły się, jednak zyski netto Polskich Towarzystw Emerytalnych zarządzających OFE tylko w pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku wyniosły aż 483 mln zł. W tym samym czasie wzrosły też płace w PTE – w trzech kwartałach 2010 r. wynosiły 72 mln zł, a w tym samym okresie minionego roku już 80 mln zł.

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.