Pierwsza kobieta-prezydent w Oceanii

[2017-01-28 17:44:44]

27 stycznia wybory prezydenckie na leżących na wschodnim Pacyfiku Wyspach Marshalla wygrała Hilda Heine. Startowała jako kandydatka niezależna. Już następnego dnia została zaprzysiężona.

Ósma prezydent Wysp Marshalla ma 66 lat. W 1970 roku ukończyła studia na publicznym University of Oregon (wiele lat później tę samą uczelnię ukończył Witold Waszczykowski). Została pierwszą kobieta w tym kraju posiadająca doktorat. W latach 1975-82 uczyła w Marshall Islands High School w stołecznym Majuro. Następnie pełniła funkcję ministra edukacji.

Jest pierwszą kobietą-prezydent w Oceanii oraz czwartą w dziejach szefową rządu w tym regionie świata.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.