Krezusi coraz bogatsi

[2017-02-24 00:38:18]

Coroczna lista „Forbesa” pokazuje skalę niedorzecznych nierówności dzielących polskie społeczeństwo. Wciąż setki tysięcy ludzi żyje poniżej minimum egzystencji, a część pracodawców uważa, że płaca minimalna na poziomie 2 tys. brutto jest zbyt wysoka. Wynagrodzenia rosną w ślamazarnym tempie, zaś majątki krezusów w ciągu zaledwie roku zwiększyły się o ponad ¼. Jednocześnie rodzeństwo Kulczyków posiada majątek bliski tegorocznym wydatkom programu 500+, choć ich bogactwo zostało w całości odziedziczone po ojcu. Oto logika kapitalizmu – roszczeniowa klasa próżniacza pławi się w bogactwie, nie mając żadnych zasług ani nie wykonując żadnych społecznie pożądanych prac, a władza wzbrania się przed podniesieniem podatków dla krezusów, choć dzięki temu możliwe by się stało sfinansowanie doniosłych społecznie celów.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 14,3 mld złotych (spadek o 10,2%). Drugie miejsce zajął Michał Sołowow – 11,8 mld zł (wzrost o 28,4%). Na trzecim miejscu znalazł się Zygmunt Solorz-Żak, którego majątek wart jest 10,3 mld zł (wzrost o 4,1%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Bogdan i Elżbieta Kaczmarkowie, Germán Efromovich, Bogusław Cupiał, Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zwiększył się przez ostatni rok o ponad 25% i obecnie wynosi prawie 134 mld zł (rok temu niecałe 108 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 433 mln, czyli o prawie 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.