Spadł odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi

[2018-04-15 01:39:02]

Z najnowszego raportu Europejskiego Instytutu Związkowego ETUI wynika, że liczba pracowników objętych układami zbiorowymi należy w Polsce do najniższych w Unii Europejskiej, a w większości państw UE spada zasięg rokowań zbiorowych.

W 2016 r. najwięcej pracowników było objętych układami zbiorowymi we Francji – aż 99%, w Austrii – 98%, w Belgii – 96% i w Szwecji – 90%. Najgorzej wygląda sytuacja na Litwie – zaledwie 7%, na Łotwie – 15%, w Polsce – 15% i w Estonii – 19%.

W latach 2000-2016 odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi zmniejszył się w prawie wszystkich badanych krajach. Największy spadek nastąpił w Grecji – o 42 pkt proc. i na Słowenii – o 35 pkt proc.. W Polsce odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi zmniejszył się z 25% do 15%. Jedynym krajem, w którym wzrosła skala układów zbiorowych, była Finlandia. W Belgii, Austrii i Włoszech liczba pracowników objętych układami nie uległa zmianie.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.