Alarm transportowy na Mazowszu

[2018-06-20 21:34:02]

20 czerwca na konferencji prasowej przewodniczący Rady OPZZ województwa mazowieckiego, Piotr Szumlewicz i wiceprezes Fundacji Nowe Spojrzenie, Piotr Figiel przedstawili pogarszającą się sytuację transportową na Mazowszu. Ich zdaniem stan publicznego transportu zbiorowego w województwie mazowieckim jest krytyczny. Likwidowane są kolejne połączenia PKS-owe, a transport kolejowy nie obejmuje wielu miejscowości. W konsekwencji znaczna część mieszkańców Mazowsza jest pozbawiona możliwości dojazdu do pracy, szkół, placówek służby zdrowia. Dalszy brak działań będzie skutkował pogłębiającym się wykluczeniem dziesiątek tysięcy mieszkańców, którzy już dzisiaj często mają utrudnione możliwości dojazdu do pracy, do szpitala czy do bliskich.

Zdaniem Figla i Szumlewicza obecnie obowiązujący plan transportowy w dalece niewystarczający sposób odpowiada na potrzeby transportowe mieszkańców i wymaga natychmiastowej aktualizacji. Dlatego mazowieckie OPZZ i Fundacja Nowe Spojrzenie zaapelowały do marszałka województwa, Adama Struzika o:

- Dodanie sieci linii w transporcie drogowym oraz wzbogacenie tras kolejowych o dodatkowe odcinki i linie.
- Powołanie mazowieckiego organizatora transportu (na wzór ZTM Warszawa), którego przedmiotem działalności byłyby: Analiza potrzeb transportowych mieszkańców regionu, analiza kosztów funkcjonowania transportu w regionie i emitowanie biletów obowiązujących u wszystkich przewoźników kolejowych oraz autobusowych, realizujących wojewódzkie przewozy o charakterze użyteczności publicznej (dotowane przez samorząd Mazowsza).
- Wprowadzenie zintegrowanego biletu ważnego we wszystkich środkach transportu wykonujących wojewódzkie przewozy o charakterze użyteczności publicznej (dotowanych przez samorząd Mazowsza).
- Otwarcie możliwości uzgodnień z organizatorami niższego szczebla w celu wprowadzenia zintegrowanego biletu, ważnego zarówno we wszystkich środkach transportu wykonujących wojewódzkie przewozy o charakterze użyteczności publicznej (dotowanych przez samorząd Mazowsza), jak i w środkach komunikacji miejskiej.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.