Dyskryminacja kobiet na rynku pracy

[2018-10-04 23:43:50]

Dyskryminacja kobiet jest jednym z najbardziej uderzających przykładów niesprawiedliwości i bezprawia. Wszak zakaz dyskryminacji ze względu na płeć jest wpisany w Konstytucję i wiele dokumentów prawa krajowego i unijnego. Niestety kolejne rządy nie podejmują działań na rzecz równości płci, a PiS wręcz pogłębia dyskryminację kobiet. Różnicowanie wieku emerytalnego, podniesienie wieku obowiązkowej edukacji szkolnej, lekceważenie opieki przedszkolnej i senioralnej, umacnianie konserwatywnych wzorców ról płciowych - to nie jest dobra zmiana dla kobiet.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane porównawcze na temat sytuacji kobiet i mężczyzn na polskim rynku pracy. Wynika z niego, że sytuacja kobiet jest znacznie gorsza niż mężczyzn. Według GUS aktywność zawodowa kobiet w 2017 roku wyniosła zaledwie 48,0%, a mężczyzn 65,1%, co oznacza, że różnica między płciami wyniosła aż 17,1 pkt proc. GUS zwraca uwagę, że wskaźnik aktywności zawodowej dla kobiet był identyczny jak w 2011 r. i znacznie niższy niż w roku 2013 i 2015. Jednocześnie od 2011 roku o blisko 80 tys. spadła liczba pracujących kobiet i o 90 tys. wzrosła liczba pracujących mężczyzn. Duża różnica między płciami zachodzi też w odsetku osób pracujących – jest ich 45,8% wśród kobiet i 62,2% wśród mężczyzn.

GUS podkreśla, że znacznie więcej kobiet niż mężczyzn jest biernych zawodowo z powodu obowiązków rodzinnych. Wśród osób w wieku 25-44 lata dotyczy to blisko 80% biernych zawodowo kobiet i zaledwie 20% biernych zawodowo mężczyzn.

Wciąż utrzymuje się duża różnica w poziomie wynagrodzeń między kobietami i mężczyznami. W październiku 2016 roku przeciętne wynagrodzenie mężczyzn było aż o 18,5% wyższe od przeciętnego wynagrodzenia kobiet.

GUS zwraca też uwagę, że wśród pracujących kobiety są znacznie lepiej wykształcone od mężczyzn – aż 44,7% z nich w ubiegłym roku miało wyższe wykształcenie, a wśród mężczyzn zaledwie 27,1%.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 grudnia:

1917 - W Krakowie urodziła się Hanka Sawicka (wł. Hanna Szapiro), działaczka komunistyczna, organizatorka i przewodnicząca Związku Walki Młodych.

1918 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim z powodu nieuwzględnienia przez przedsiębiorców postulatów Rady Delegatów Robotniczych, w tym 100-procentowej podwyżki płac i opodatkowania się przedsiębiorstw na rzecz utrzymania Gwardii Czerwonej.

1922 - Pogrzeb zamordowanego prezydenta Gabriela Narutowicza.

1997 - Janet Jagan z Ludowej Partii Postępowej (PPP) jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Gujany.