Konwencja wyborcza lewicy za nami

[2019-08-25 14:45:55]

Wydaje się, że konwencja wypadła dobrze. Choć, moim zdaniem, pominięto kilka istotnych spraw.

Należą do nich np. zasadność obecności wojsk amerykańskich w Polsce, a zwłaszcza ich finansowanie pieniędzmi polskich pracowników, polityka wobec Rosji i Chin, stosunek do Iranu i świata arabskiego, wizja funkcjonowania systemu emerytalnego, fasadowość polityki rynku pracy i zwalczania bezrobocia, oraz rozwiązanie węzła gordyjskiego, jakim jest polityka ekologiczna redukująca miejsca pracy w górnictwie i energetyce. Wreszcie, czas pracy, o ile go skracać?

Do tego trzeba zadać sobie pytanie: jakie będzie medialne oddziaływanie konwencji i przedstawionej oferty wyborczej w kraju, gdzie lewica jako taka, w zasadzie pozbawiona jest mediów. W rezultacie, wydarzenia przez nią organizowane, w łatwy sposób są ośmieszane albo pomijane jako nieistotne przez kluczowe media, które sympatyzują zwykle z PiS lub KO/PO.

tr
W sobotę 24 sierpnia w Warszawie odbyła się konwencja wyborcza Lewicy: zawiązanej niedawno koalicji SLD, Lewicy Razem i Wiosny, a także mniejszych partii, wśród nich Unii Pracy i PPS. Koalicja zaprezentowała hasło "Łączy nas przyszłość", które nawiązuje do zwycięskiej kampanii wyborczej Aleksandra Kwaśniewskiego pod hasłem "Wybierzmy przyszłość" z 1995 roku.

Otwarcie konwencji rozpoczęło wystąpienie Marceliny Zawiszy (Lewica Razem), koncentrującej się na problematyce służby zdrowia. Anna Maria Żukowska (SLD) i Beata Maciejewska (Wiosna) skupiły się natomiast na kwestii kobiecej, edukacji i rozdziale Kościoła od państwa. W wystąpieniach padły propozyche zwiększenia finansowania służby zdrowia do poziomu 7% PKB, prawa do przerywania ciąży do 12 tygodnia, wprowadzenia świeckiej szkoły z bezpłatnymi posiłkami oraz realnego rozdziału państwa i kościoła, wraz ze zmniejszeniem jego publicznego finansowania.

Kolejne duże wystąpienie było udziałem Adriana Zandberga. W swej wypowiedzi skupił się on na prawach pracowniczych i kwestiach płacowych. Zaproponował rozszerzenie praw pracowniczych typowych dla umów o pracę na umowy-zlecenia i umowy o dzieło, jak też podniesienie płacy minimalnej do 2700 zł brutto. Zapowiedział także kroki na rzecz budowy państwa opiekuńczego w stylu skandynawskim, łączącego powszechność zatrudnienia, transfery socjalne oraz wysoki standard usług publicznych. Nieoczekiwanie dla wszystkich, Zandberg opowiedział się również za rewizją stosunków zagranicznych ze Stanami Zjednoczonymi, przede wszystkim w zakresie wywierania przez USA nacisków w sprawie form reprywatyzacji i restytucji przedwojennego mienia. Ponadto, wspomniał również o upowszechnieniu zapłodnień in vitro z dofinansowaniem państwa oraz o tanich mieszkaniach i lekach, finansowanych w ramach celowej polityki państwa.

Następcą Zandberga na trybunie był Włodzimierz Czarzasty. Przewodniczący SLD połączył w swoim wystąpieniu kwestię praw obywatelskich i pracowniczych, jak też odniósł się do funkcjonowania w Polsce zasad sprawiedliwości, zarówno proceduralnej, jak i społecznej. Zapowiedział kroki odnośnie postawienia ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry przed Trybunałem Stanu oraz większą przejrzystość procedur w wymiarze sprawiedliwości.

Po wystąpieniu Czarzastego, na trybunę wkroczył Robert Biedroń, który mówił o związkach partnerskich dla wszystkich chętnych, roli państwa w szerzeniu tolerancji i przeciwdziałaniu dyskryminacji, jak też o zwiększeniu środków na budowę żłobków i przedszkoli, oraz na temat likwidacji IPN.

Tomasz Rysz

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.