David Graeber nie żyje

[2020-09-03 22:13:00]

W wieku 59 lat zmarł David Graeber, amerykański antropolog ekonomiczny i społeczny, publicysta i aktywista anarchistyczny.

Pochodził z nowojorskiej rodziny robotniczej. Był związany z London School of Economics, wcześniej m.in. wieloletnim pracownikiem Yale University. Naukowo zajmował się m.in. teoriami wartości, koncepcją długu, fenomenem bullshit jobs (prac bez sensu), kwestią dochodu podstawowego. Jest autorem wydanych w Polsce przez Wydawnictwo Krytyki Politycznej książek: "Utopia regulaminów. O technologii, tępocie i ukrytych rozkoszach biurokracji" (2016), "Dług: Pierwsze pięć tysięcy lat" (2018) oraz "Praca bez sensu. Teoria" (2019).

Jako działacz antykapitalistyczny angażował się w protesty przeciwko światowym szczytom ekonomicznym. Był jednym z inicjatorów ruchu Occupy Wall Street i autorem hasła „My jesteśmy 99%”. Należał do związku zawodowego Industrial Workers of the World.

wch

fot. Guido van Nispen;Wikimedia Commons

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.