Timor Wschodni: Rebelianci chcą ustąpienia premiera

[2006-06-01 15:24:47]

W obliczu sytuacji panującej obecnie w Timorze Wschodnim warto zwrócić uwagę na trzy istotne elementy, które rzadko pojawiają się w relacjach z tego kraju.

Po pierwsze, przed tygodniem media donosiły o "wojnach gangów", które są zagrożeniem dla bezpieczeństwa mieszkańców Timoru Wschodniego. Dzisiaj już wiadomo, że za rewoltą stoi część dowództwa armii i że jej przyczyny mają charakter polityczny.

Po drugie, zdziwienie powinno wywoływać natychmiastowe wysłanie do Timoru Wschodniego kilku tysięcy żołnierzy z Australii, Nowej Zelandii i Malezji. Ustanowiony został chyba rekord szybkości działania "społeczności międzynarodowej'.

Wreszcie po trzecie niektóre posunięcia polityczne premiera Alkatiri mogły się nie podobać Australijczykom czy Amerykanom (ambasador USA bardzo często wyrażał publicznie swoje niezadowolenie z polityki rządu Timoru Wschodniego): bliskie kontakty z Kubą i innymi krajami Ameryki Południowej, w których rządzi lewica, podpisanie kontraktu na sprzedaż ropy naftowej z chińskim konsorcjum PetroChina czy próby ogłoszenia narodowego dnia żałoby z powodu śmieci Jasera Arafata. A żona Reinado pracuje w amerykańskiej ambasadzie, gdzie nadzoruje działania Korpusu Pokoju.

To chyba zbyt dużo cech charakterystycznych dla wcześniejszych działań amerykańskiej polityki zagranicznej na świecie, by wierzyć w przypadek i spontaniczność.

Sebastian Maćkowski

Dowódca armii, major Alfredo Reinado, którego żołnierze wzniecili rebelię przeciwko rządowi, oświadczył, że walki z siłami rządowymi będą trwały tak długo, aż premier Timoru Wschodniego Mari Alkatiri (na zdjęciu) nie ustąpi z zajmowanego stanowiska.

W trwających od prawie tygodnia zamieszkach zginęło około 20 osób, a prezydent Timoru Wschodniego, Xanana Gusmao ogłosił wczoraj wprowadzenie na terytorium całego kraju stanu wyjątkowego i przejęcie kontroli nad policją i wojskiem. Bezpośrednim powodem starć było zwolnienie ze służby 600 żołnierzy armii Timoru, którzy ogłosili strajk domagając się podwyżek płac i zaprzestania dyskryminacji.

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

20 lutego:

1846 - Początek rewolucji krakowskiej.

1927 - Urodził się Ibrahim Ferrer, kubański wokalista zespołu Buena Vista Social Club.

1999 - Sarah Kane, angielska dramatopisarka, popełniła samobójstwo.

2008 - Parlament Luksemburga przyjął ustawę legalizującą eutanazję.