Lepper dalej na czele Samoobrony

[2003-05-25 12:08:13]

Wczoraj w Warszawie obradował IV Nadzwyczajny Kongres Samoobrony RP. Kongres kierowanie partią powierzył ponownie Andrzejowi Lepperowi, którego poparło 1714 delegatów. Zaledwie 14 osób głosowało przeciw.

Po ogłoszeniu wyników, Lepper mówił, że "Samoobrona chce przejąć władzę" i że "zrobi wszystko, by partia przetrwała i nie była partią sezonową". Lepper apelował do swoich działaczy o bezwzględną dyscyplinę partyjną, przedstawił też szereg postulatów programowych. Zapowiedział, że Samoobrona planuje uruchomić 27,5 mld zł z rezerwy rewaluacyjnej, za które wydrukowano by pieniądze przeznaczone na rozwój przemysłu i rolnictwa, małej i średniej przedsiębiorczości i na tworzenie miejsc pracy. Kolejne 31 mld zł pochodzące z rezerwy dewizowej partia po dojściu do władzy przeznaczyłaby na przeprowadzenie reform. Samoobrona planuje też opodatkowanie zagranicznych supermarketów, z którego szacuje uzyskanie około 12 mld złotych.

Lepper zapowiedział też obniżki podatków, składek na ZUS, wprowadzenie tanich kredytów, zwiększenie budowy mieszkań, autostrad i mostów. W sprawach polityki międzynarodowej Samoobrona dalej sprzeciwia się integracji Polski z UE na wynegocjowanych warunkach, planuje otwarcie gospodarcze na Rosję, Ukrainę i Białoruś, pozostaje też przeciwna wysyłaniu polskich wojsk okupacyjnych do Iraku.

Lider Samoobrony bardzo ostro skrytykował polityków Polskiego Stronnictwa Ludowego. PSL jest jego zdaniem "partią zdrajców polskiej racji stanu i polskiego rolnictwa". "Oni już szykują się do następnej koalicji, bo już im stołki spod tyłka uciekły, a tam jest bardzo dużo stołkowiczów" - dodał Lepper.

Krzysztof Kobrzak

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.