Lepper dalej na czele Samoobrony

[2003-05-25 12:08:13]

Wczoraj w Warszawie obradował IV Nadzwyczajny Kongres Samoobrony RP. Kongres kierowanie partią powierzył ponownie Andrzejowi Lepperowi, którego poparło 1714 delegatów. Zaledwie 14 osób głosowało przeciw.

Po ogłoszeniu wyników, Lepper mówił, że "Samoobrona chce przejąć władzę" i że "zrobi wszystko, by partia przetrwała i nie była partią sezonową". Lepper apelował do swoich działaczy o bezwzględną dyscyplinę partyjną, przedstawił też szereg postulatów programowych. Zapowiedział, że Samoobrona planuje uruchomić 27,5 mld zł z rezerwy rewaluacyjnej, za które wydrukowano by pieniądze przeznaczone na rozwój przemysłu i rolnictwa, małej i średniej przedsiębiorczości i na tworzenie miejsc pracy. Kolejne 31 mld zł pochodzące z rezerwy dewizowej partia po dojściu do władzy przeznaczyłaby na przeprowadzenie reform. Samoobrona planuje też opodatkowanie zagranicznych supermarketów, z którego szacuje uzyskanie około 12 mld złotych.

Lepper zapowiedział też obniżki podatków, składek na ZUS, wprowadzenie tanich kredytów, zwiększenie budowy mieszkań, autostrad i mostów. W sprawach polityki międzynarodowej Samoobrona dalej sprzeciwia się integracji Polski z UE na wynegocjowanych warunkach, planuje otwarcie gospodarcze na Rosję, Ukrainę i Białoruś, pozostaje też przeciwna wysyłaniu polskich wojsk okupacyjnych do Iraku.

Lider Samoobrony bardzo ostro skrytykował polityków Polskiego Stronnictwa Ludowego. PSL jest jego zdaniem "partią zdrajców polskiej racji stanu i polskiego rolnictwa". "Oni już szykują się do następnej koalicji, bo już im stołki spod tyłka uciekły, a tam jest bardzo dużo stołkowiczów" - dodał Lepper.

Krzysztof Kobrzak

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.