Młodzi Socjaliści apelują o odkrzyżowanie Polski

[2009-12-23 08:56:43]

Rada Krajowa Stowarzyszenia Młodych Socjalistów wydała 22 grudnia oświadczenie, w którym został zawarty apel do dyrekcji polskich szkół i urzędów państwowych - odkrzyżujmy Polskę!. Młodzi Socjaliści ustosunkowali się w ten sposób do niedawnego orzeczenia Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu, uznającego umieszczanie symboli religijnych w budynkach państwowych za ograniczenie prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami oraz wolności religijnej uczniów (w odniesieniu do konstytucji Włoch - na wniosek obywatelki tego państwa, pochodzącej z Finlandii).

Zwracamy się z apelem do dyrekcji szkół, a także urzędów państwowych - o dostosowanie się do orzeczenia Trybunału i usunięcie z ich terenu krzyży - napisali Młodzi Socjaliści. Polska jest członkiem Rady Europy, a zarazem sygnatariuszem Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, na której straży stoi Trybunał w Strasburgu. Jesteśmy więc zobowiązani do przestrzegania tej umowy, jak również do dostosowania się do ostatniego, precedensowego wyroku. (...) Przypominamy, że również polska Konstytucja (...), zakłada "bezstronność" państwa w kwestiach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych obywateli, "autonomię i niezależność" struktur państwowych i wyznaniowych (art. 25.), natomiast szczególną ochroną prawną otacza wyłącznie symbole państwowe (art. 28.). Gwarantuje ona przy tym "wolność sumienia i wyznania" (art. 53.) - uzasadniali swój apel.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że kwestia przekonań religijnych jest niezwykle delikatna. Wśród nas działa wielu uczniów polskich szkół, wyznających różne przekonania światopoglądowe i religijne. Uważamy, że usuwanie ze szkół symboli religijnych, nie stanowi przejawu walki z określonym wyznaniem. Jest to jedynie dowód na poszanowanie zasady legalizmu oraz "krok" w kierunku państwa pluralistycznego i tolerancyjnego. Oddzielenie sfery "sacrum" od "profanum" znajduje się w interesie zarówno osób wierzących, jak i niewierzących – argumentowali działacze lewicowej organizacji.

Młodzi Socjaliści dodali, że są zaniepokojeni próbami "zakneblowania" ust polskich uczniów domagających się usunięcia ze szkół symboli religijnych, jak również niedawną uchwałą Sejmu RP, w której nawoływano państwa Rady Europy do "obrony krzyży" i "ochrony wolności wyznania" (wskazując wyłącznie na jedno wyznanie i zapominając o - równie ważnej - "wolności sumienia").

Młodzi Socjaliści wyrazili również swoje zaniepokojenie - jak napisali - narastającym problemem klerykalizacji polskiej sfery publicznej, w tym edukacji. Jako przykłady tego zjawiska podali m.in. – naruszenia prawnego obowiązku respektowania przez szkoły decyzji uczniów o nieuczęszczaniu na lekcje religii, prawa do uczęszczania na lekcje etyki oraz prawa do nieujawniania własnych poglądów.

Skrytykowali również ostatnią decyzję Trybunału Konstytucyjnego, na mocy której uznano za zgodne z konstytucją rozporządzenie byłego ministra edukacji - Romana Giertycha, a później prof. Ryszarda Legutki, o wliczaniu ocen z religii do średniej na świadectwie. Uważamy za skandaliczne dzielenie obywateli na "lepszych" i "gorszych" według kryterium religijnego i - naszym zdaniem - również ta sprawa powinna trafić do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu - podkreślili.

Młodzi Socjaliści biorą udział w różnych lewicowych manifestacjach i akcjach społeczno-politycznych. We wrześniu br. zorganizowali ogólnopolską akcję "Masz prawo do świeckiej szkoły!", w ramach której rozdawali uczniom ulotki informujące o ich prawach. Również obradująca 19 grudnia Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistycznej wydała oświadczenie krytykujące - jak to ujęto - klerykalizację i militaryzację Polski.

Rafał Kamiński

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

6 maja:

1758 - W Arras urodził się Maksymilian Robespierre, jeden z przywódców Rewolucji Francuskiej.

1835 - W protestacji sekcji Grudziąż wobec chęci postawienia Centralizacji na czele Towarzystwa Demokratycznego Polskiego użyto wyrazu "socjalizm".

1862 - Zmarł Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1867 - W Glinojecku urodził się Bolesław Jędrzejowski, publicysta, współzałożyciel PPS.

1935 - W USA powołano Works Progress Administration - jeden z najważniejszym elementów polityki New Dealu.

1936 - CKW PPS odmówił zatwierdzenia nowo wybranych władz okręgowych PPS w Łodzi i Lwowie, pozostających pod wpływem lewicy partyjnej.

1947 - Urodziła się Martha Nussbaum, amerykańska filozofka i etyczka.

1999 - W Niemczech pierwsza para homoseksualna zawarła związek partnerski.

2012 - François Hollande (PS) wygrał wybory prezydenckie we Francji, pokonując w II turze urzędującego prezydenta N. Sarkozy’ego.