Gwatemala: Facundo Cabral zamordowany

[2011-07-10 16:41:51]

9 lipca w stolicy Gwatemali, mieście Gwatemala, zamordowany został 74-letni argentyński piosenkarz folkowy Facundo Cabral. Jak poinformował minister spraw wewnętrznych Gwatemali Carlos Menocal gdy Cabral jechał z hotelu na lotnisko jego samochód został zablokowany przez trzy inne pojazdy i ostrzelany. Cabral poniósł śmierć na miejscu, a jego kierowca - miejscowy biznesmen Henry Farina - został ranny.

Prezydent Gwatemali Álvaro Colom osobiście poinformował o zbrodni prezydent Argentyny Cristinę Fernández de Kirchner. Jak dodał Colom w wywiadzie dla argentyńskiego stacji Radio 10 Kirchner była wstrząśnięta wiadomością i poprosiła o informacje w sprawie postępów śledztwa. Śmierć Cabrala odbiła się szerokim echem w całej Ameryce Łacińskiej, a kondolencje złożyli m.in. przywódcy państw oraz osobistości świata nauki i kultury.

Zdaniem gwatemalskiego przywódcy zabójstwo Cabrala było dobrze zorganizowane i zaangażowani są w nie ludzie z grup zajmujących się przestępczością zorganizowaną. Znajdziemy tych kryminalistów i postawimy przed sądem - stwierdził Colom, dodając, że zabójstwo argentyńskiego piosenkarza było czynem tchórzliwym.

Cabral zyskał sławę w latach 70. XX wieku jako wykonawca protest songów. Najbardziej znany jest jego utwór "No Soy de Aqui ni Soy de Alla" ("Nie jestem stąd ani stamtąd"), który był później wykonywany przez wielu innych artystów. W okresie prawicowej dyktatury wojskowej znany ze swoich lewicowych sympatii Cabral uciekł do Meksyku. Jak pisze "The Guardian" jego koncerty były połączeniem filozofii i folkloru, mówionych wierszy i muzyki sięgającej kultury argentyńskich gaucho.

Szymon Martys

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.