Kandydatki lewicy bez podpisów

[2015-03-27 14:01:59]

Anna Grodzka (Partia Zieloni), Wanda Nowicka (Unia Pracy) i Iwona Piątek (Partia Kobiet) nie uzbierały wymaganej liczby 100 tys. podpisów z poparciem. Oznacza to, że nie będą brały udziału we wchodzącym w nową fazę wyścigu prezydenckim.

Według oficjalnych komunikatów Nowicka zebrała 91 tys., a Grodzka 85 tys. Piątek - wg doniesień medialnych - 30 tys. Dwie pierwsze dziękując za poparcie, zasygnalizowały też plany na przyszłość. Piątek skrytykowała system, w którym do startu w wyborach potrzeba zebrać 100 tys. podpisów.

- Zapewniam Państwa, że bez względu na obecny wynik, będę dalej integrować środowiska i organizacje lewicowe, dalej będę orędowniczką porozumienia i współpracy, aż zjednoczona lewica zajmie należne jej miejsce na polskiej scenie politycznej - napisała Wanda Nowicka.

- Obecna kampania może być wstępem do wspólnego startu lewicy społecznej w wyborach parlamentarnych. Chcemy stanąć do nich wspólnie, z programem zawierającym postulaty podniesienia płacy minimalnej i kwoty wolnej od podatku, ochrony praw pracowniczych, rozwoju energetyki odnawialnej, dostępności usług publicznych oraz ochrony interesów obywateli i suwerenności państw, którym coraz bardziej zagraża wzrost siły i wpływów międzynarodowego kapitału - głosi z kolei komunikat sztabu Anny Grodzkiej.

- Te kilkadziesiąt tysięcy to dla nas wielki sukces bo bez rozpoznawalności, obecności w mediach, bez pieniędzy – dotarliśmy do tylu osób. Gdyby to było w Niemczech, czy każdym innym kraju UE mogłybyśmy wystartować. W Polsce niestety nie. Ale zostajemy na placu walki. Walki o lepsze jutro dla nas wszystkich. Chcemy równych szans, sprawiedliwej i odpowiedzialnej Polski - napisała na swoim blogu Piątek.

Tymczasem Państwowa Komisja Wyborcza do dziś zarejestrowała pięciu kandydatów: Bronisława Komorowskiego (PO), Janusza Korwin-Mikkego (KORWiN), Adama Jarubasa (PSL), Pawła Kukiza (bezpartyjny) oraz Jacka Wilka (KNP).

Do komisji trafiły także podpisy poparcia: Andrzeja Dudy (PiS), Janusza Palikota (TR), Mariana Kowalskiego (RN), Magdaleny Ogórek (SLD), Pawła Tanajno (DB) oraz Grzegorza Brauna (bezpartyjny). Po pozytywnej weryfikacji podpisów PKW dopisze kandydatów do listy biorących udział w wyborach.

Wybory odbędą się 10 maja. Jeśli żaden z kandydatów nie uzyska ponad połowy ważnych głosów, druga tura odbędzie się 24 maja.

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów