Lewica złożyła projekt ustawy o ZUS

[2019-11-19 23:32:01]

Jeszcze zanim PiS wycofał swój projekt ustawy dotyczący 30-krotności składek ZUS, Lewica złożyła własny projekt ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zakłada on m.in. zniesienie rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek w postaci 30-krotności prognozy przeciętnego wynagrodzenia oraz wprowadzenie pojęcia najwyższej emerytury w wysokości równej 6-krotności wynagrodzenia minimalnego w roku poprzedzającym rok przejścia na emeryturę. W projekcie Lewicy znalazła się również propozycja podwyższenia emerytury minimalnej do 1600 zł i wprowadzenie emerytury maksymalnej, która w pierwszym roku obowiązywania wynosiłaby 15,6 tys. zł.

Projekt ustawy będzie prezentować w Sejmie posłanka Lewicy Razem Magdalena Biejat, przewodnicząca komisji polityki społecznej i rodziny. Ten projekt przywraca myślenie o emeryturach w kategorii solidarności społecznej – stwierdziła.

wch

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.