Pokojowy Nobel dla WFP

[2020-10-09 11:34:41]

Pokojowa nagroda Nobla w tym roku trafi do Światowego Programu Żywnościowego, zajmującego się zwalczaniem głodu na świecie.

Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP) to agencja Organizacji Narodów Zjednoczonych, a także największa organizacja humanitarna na świecie, która została powołana do zwalczania globalnego głodu. Siedziba WFP mieści się w Rzymie, a biura znajdują się w ponad 80 krajach na całym świecie.

WFP pomaga wszędzie tam, gdzie zagrożone jest ludzkie życie, zwłaszcza jeśli ludzie nie są w stanie samodzielnie wytwarzać żywności lub nie mogą zapewnić jej sobie i swojej rodzinie, czyli przede wszystkim w sytuacjach kryzysowych, podczas wojen i katastrof naturalnych, a także po ich ustąpieniu, by pomóc społeczności w odbudowie normalnego życia. Głównymi regionami działania WFP są Afryka, Azja i Ameryka Południowa.

Najtrudniejsza sytuacja panuje w Afryce, gdzie głód to powszechny problem. We Wschodniej Afryce nawet 30 proc. populacji dotknięta jest niedożywieniem. Sytuację pogarszają zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne i spowolnienie gospodarcze, a ostatnio pandemia koronawirusa. Największa liczba osób głodujących żyje w Azji (ponad 500 mln), a zwłaszcza w południowej części kontynentu.

Liczba głodujących osób rośnie zwłaszcza w krajach dotkniętych spowolnieniem gospodarczym. Na każdym kontynencie kobiety bardziej niż mężczyźni są narażone na brak bezpieczeństwa żywnościowego. Z największą dysproporcją mamy tutaj do czynienia w Ameryce Łacińskiej.

f, wch

fot. Twitter

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odbyły się wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodził się Mauno Koivisto, polityk Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Ogłoszono pierwszą czarną listę amerykańskich artystów filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

1968 - Zmarł Upton Sinclair, amerykański pisarz o sympatiach socjalistycznych; autor m.in. wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydanej pt. "Grzęzawisko").

1998 - Brytyjscy lordowie-sędziowie stosunkiem głosów 3:2 uznali, że Pinochetowi nie przysługuje immunitet, wobec czego może być aresztowany i przekazany hiszpańskiemu wymiarowi sprawiedliwości.

2009 - José Mujica zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmarł Fidel Castro, przywódca rewolucji kubańskiej.