Żyrinowski: USA na pewno zaatakują Iran

[2006-02-07 16:37:33]

Rosyjski parlamentarzysta i lider nacjonalistycznej Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji Władimir Żyrinowski (na zdjęciu) uważa, że inwazja Stanów Zjednoczonych na Iran jest nieunikniona. Swoimi przemyśleniami Żyrinowski podzielił się na antenie radia "Echo Moskwy".

Wojna jest nieunikniona, ponieważ Amerykanie chcą tej wojny. Każdy kraj, który aspiruje do wiodącej roli na świecie musi wzniecać wojny; w przeciwnym razie nie byłby w stanie tej dominującej pozycji utrzymać - mówił Żyrinowski. Rosyjski polityk uważa, że wyznaczony został już termin inwazji i opracowane zostały koszty interwencji. Zdaniem Żyrinowskiego USA zaatakują Iran w dniu wyborów parlamentarnych w Izraelu, to jest 28 marca.

Żyrinowski uważa także, że przetaczająca się przez Europę seria publikacji karykatur proroka Mahometa jest inspirowana właśnie przez Stany Zjednoczone. Chcą one bowiem w ten sposób doprowadzić do kulturowego konfliktu pomiędzy Europą a światem islamskim. Skończy się to tym, że kiedy już dojdzie do inwazji, rządy i społeczeństwa europejskie będą wdzięczne Stanom Zjednoczonym, poprą je i wyślą z pomocą swoich żołnierzy - uważa Żyrinowski.

Zdaniem Władimira Żyrinowskiego Rosja powinna zająć wobec wojny pozycję nieangażującego się obserwatora, ale wyrazić solidarność ze światem islamskim.

Poniedziałkowy dziennik niemiecki "Handelsblatt" opublikował wypowiedź amerykańskiego ministra obrony Donalda Rumsfelda, który stwierdził, że USA nie wykluczają możliwości interwencji wojskowej w Iranie.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)