Towarzystwo Słowaków w Polsce przeciwko upamiętnianiu Kurasia

[2006-09-08 18:06:38]

Towarzystwo Słowaków w Polsce (Spolok Slovákov v Pol'sku) zaprotestowało przeciwko upamiętnianiu pamięci Józefa Kurasia ps. "Ogień". Zdaniem Towarzystwa Słowaków państwowe honory dla Kurasia uwłaczają pamięci jego ofiar. Działacze organizacji przypomnieli, że ludność słowacka była celem grabieży i ataków ze strony oddziałów "Ognia".

Sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa Andrzej Przewoźnik uznał pretensje mniejszości słowackiej za bezzasadne. Dodał, że Józef Kuraś walczył ze wszystkimi okupantami, w tym także ze sprzymierzoną z hitlerowskimi Niemcami Słowacją.

Józef Kuraś, ps. Orzeł, Ogień był partyzantem na Podhalu w czasie II wojny światowej, jednym z dowódców oddziałów podziemia antykomunistycznego. Po wojnie jego oddziały dokonywały zabójstw działaczy komunistycznych. 13 sierpnia 2006 roku w Zakopanem odsłonięto jego pomnik, w uroczystości uczestniczył prezydent Lech Kaczyński.

Towarzystwo Słowaków w Polsce to organizacja społeczna reprezentująca interesy mniejszości słowackiej i czeskiej (obecnie skupionej w tzw. Klubie Czeskim, będącym członkiem zbiorowym Towarzystwa) w Polsce. Siedzibą zarządu głównego jest Kraków, a organem prasowym pismo "Život". Liczy blisko 4 tysiące członków.

Szymon Martys

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.