W PPS po staremu

[2006-10-01 14:30:03]

XXXVIII Kongres PPS z 2 lipca 2005 roku miał być początkiem zmian w życiu tej najstarszej w Polsce partii politycznej. Nowe władze z Markiem Garzteckim na czele za cel główny stawiały sobie odbudowę i odmłodzenie struktur partii oraz jej uniezależnienie od SLD.

W międzyczasie wyniki wyborów zostały zakwestionowane przez kilkoro niezadowolonych członków, w tym odpowiedzialnych za organizację Kongresu przedstawicieli poprzednich władz. Wnieśli oni skargę do sądu prowadzącego rejestr partii politycznych podnosząc, że w momencie ich przeprowadzania nie było quorum. Sąd Okręgowy uznał ich interpretacje Statutu.

Po otrzymaniu uzasadnienia Postanowienia Sądu Apelacyjnego, który dnia 27 lutego 2006 odrzucił odwołanie, władze PPS wybrane 2 lipca i 16 lipca 2005 roku zaprzestały działania. W obliczu zniechęcenia i absencji większości członków Rady Naczelnej na czele PPS ponownie stanęły osoby odpowiedzialne za dotychczasowy kryzys w partii.

Paweł Kończyk

16 września spotkali się przedstawiciele Rady Naczelnej Polskiej Partii Socjalistycznej wybranej na przedostatnim Kongresie, który odbył się w 2003 roku. Powołali oni nowe Prezydium Rady Naczelnej i Centralny Komitet Wykonawczy PPS, którego przewodniczącym został Bogusław Gorski. Sukces Gorskiego jest tym większy, że kilka tygodni wcześniej został ukarany przez Centralny Sąd Partyjny karą nagany za łamanie kilku punktów statutu partii.

Przewodniczącą Prezydium została Krystyna Kulpińska-Cała.

Nowe władze otrzymały mandat na okres niespełna trzech miesięcy, do 16 grudnia 2006 roku, na który to dzień Rada Naczelna zwołała XXXIX Kongres PPS.

Na wniosek łódzkiej Rady Wojewódzkiej PPS przyjęto stanowisko, w którym skrytykowano plany lokalizacji na terytorium Polski "amerykańskiej tarczy antyrakietowej". W obliczu planów zebrani domagają się, aby kwestię ewentualnej zgody na lokalizację amerykańskiej bazy rakietowej na terenie naszego kraju Polacy rozstrzygnęli w drodze referendum.

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.