W PPS po staremu

[2006-10-01 14:30:03]

XXXVIII Kongres PPS z 2 lipca 2005 roku miał być początkiem zmian w życiu tej najstarszej w Polsce partii politycznej. Nowe władze z Markiem Garzteckim na czele za cel główny stawiały sobie odbudowę i odmłodzenie struktur partii oraz jej uniezależnienie od SLD.

W międzyczasie wyniki wyborów zostały zakwestionowane przez kilkoro niezadowolonych członków, w tym odpowiedzialnych za organizację Kongresu przedstawicieli poprzednich władz. Wnieśli oni skargę do sądu prowadzącego rejestr partii politycznych podnosząc, że w momencie ich przeprowadzania nie było quorum. Sąd Okręgowy uznał ich interpretacje Statutu.

Po otrzymaniu uzasadnienia Postanowienia Sądu Apelacyjnego, który dnia 27 lutego 2006 odrzucił odwołanie, władze PPS wybrane 2 lipca i 16 lipca 2005 roku zaprzestały działania. W obliczu zniechęcenia i absencji większości członków Rady Naczelnej na czele PPS ponownie stanęły osoby odpowiedzialne za dotychczasowy kryzys w partii.

Paweł Kończyk

16 września spotkali się przedstawiciele Rady Naczelnej Polskiej Partii Socjalistycznej wybranej na przedostatnim Kongresie, który odbył się w 2003 roku. Powołali oni nowe Prezydium Rady Naczelnej i Centralny Komitet Wykonawczy PPS, którego przewodniczącym został Bogusław Gorski. Sukces Gorskiego jest tym większy, że kilka tygodni wcześniej został ukarany przez Centralny Sąd Partyjny karą nagany za łamanie kilku punktów statutu partii.

Przewodniczącą Prezydium została Krystyna Kulpińska-Cała.

Nowe władze otrzymały mandat na okres niespełna trzech miesięcy, do 16 grudnia 2006 roku, na który to dzień Rada Naczelna zwołała XXXIX Kongres PPS.

Na wniosek łódzkiej Rady Wojewódzkiej PPS przyjęto stanowisko, w którym skrytykowano plany lokalizacji na terytorium Polski "amerykańskiej tarczy antyrakietowej". W obliczu planów zebrani domagają się, aby kwestię ewentualnej zgody na lokalizację amerykańskiej bazy rakietowej na terenie naszego kraju Polacy rozstrzygnęli w drodze referendum.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.