W PPS po staremu

[2006-10-01 14:30:03]

XXXVIII Kongres PPS z 2 lipca 2005 roku miał być początkiem zmian w życiu tej najstarszej w Polsce partii politycznej. Nowe władze z Markiem Garzteckim na czele za cel główny stawiały sobie odbudowę i odmłodzenie struktur partii oraz jej uniezależnienie od SLD.

W międzyczasie wyniki wyborów zostały zakwestionowane przez kilkoro niezadowolonych członków, w tym odpowiedzialnych za organizację Kongresu przedstawicieli poprzednich władz. Wnieśli oni skargę do sądu prowadzącego rejestr partii politycznych podnosząc, że w momencie ich przeprowadzania nie było quorum. Sąd Okręgowy uznał ich interpretacje Statutu.

Po otrzymaniu uzasadnienia Postanowienia Sądu Apelacyjnego, który dnia 27 lutego 2006 odrzucił odwołanie, władze PPS wybrane 2 lipca i 16 lipca 2005 roku zaprzestały działania. W obliczu zniechęcenia i absencji większości członków Rady Naczelnej na czele PPS ponownie stanęły osoby odpowiedzialne za dotychczasowy kryzys w partii.

Paweł Kończyk

16 września spotkali się przedstawiciele Rady Naczelnej Polskiej Partii Socjalistycznej wybranej na przedostatnim Kongresie, który odbył się w 2003 roku. Powołali oni nowe Prezydium Rady Naczelnej i Centralny Komitet Wykonawczy PPS, którego przewodniczącym został Bogusław Gorski. Sukces Gorskiego jest tym większy, że kilka tygodni wcześniej został ukarany przez Centralny Sąd Partyjny karą nagany za łamanie kilku punktów statutu partii.

Przewodniczącą Prezydium została Krystyna Kulpińska-Cała.

Nowe władze otrzymały mandat na okres niespełna trzech miesięcy, do 16 grudnia 2006 roku, na który to dzień Rada Naczelna zwołała XXXIX Kongres PPS.

Na wniosek łódzkiej Rady Wojewódzkiej PPS przyjęto stanowisko, w którym skrytykowano plany lokalizacji na terytorium Polski "amerykańskiej tarczy antyrakietowej". W obliczu planów zebrani domagają się, aby kwestię ewentualnej zgody na lokalizację amerykańskiej bazy rakietowej na terenie naszego kraju Polacy rozstrzygnęli w drodze referendum.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.