Meksyk: Oaxaca walczy

[2006-11-03 11:10:30]

Przez cały dzień trwały w meksykańskim mieście Oaxaca starcia mieszkańców tworzących Ludowe Zgromadzenie Obywateli Oaxaca (APPO) z siłami rządowymi. Policja próbowała wtargnąć na kampus uniwersytetu, gdzie znajduje się centrum APPO. Jej atak został jednak odparty przez tłumy mieszkańców broniących się przy pomocy kamieni i koktajli Mołotowa. Na głównych ulicach miasta powstały barykady. Obrońcom udało się spalić jeden samochód pancerny i ranić dziesiątki funkcjonariuszy.

Według lewicowego radia związanego z APPO siły policyjne przegrupowują się i przygotowują do kolejnego ataku. Miało nastąpić wiele aresztowań. Nad miastem pojawiły się wojskowe śmigłowce, a armia próbuje zatrzymywać ludzi spieszących na pomoc atakowanym.

APPO wzywa wszystkich zdolnych do walki do obrony kampusu uniwersyteckiego. Mieszkańcy miasta wzmacniają barykady i zbroją się aby odeprzeć kolejne szturmy.

APPO to oddolne zgromadzenie mieszkańców, które działało obok oficjalnych władz regionu. Gubernator stanu Ullises Ruiz już wcześniej zapowiadał, że rozprawi się z samorzadem mieszkańców.

Piotr Ciszewski

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.