Meksyk: Oaxaca walczy

[2006-11-03 11:10:30]

Przez cały dzień trwały w meksykańskim mieście Oaxaca starcia mieszkańców tworzących Ludowe Zgromadzenie Obywateli Oaxaca (APPO) z siłami rządowymi. Policja próbowała wtargnąć na kampus uniwersytetu, gdzie znajduje się centrum APPO. Jej atak został jednak odparty przez tłumy mieszkańców broniących się przy pomocy kamieni i koktajli Mołotowa. Na głównych ulicach miasta powstały barykady. Obrońcom udało się spalić jeden samochód pancerny i ranić dziesiątki funkcjonariuszy.

Według lewicowego radia związanego z APPO siły policyjne przegrupowują się i przygotowują do kolejnego ataku. Miało nastąpić wiele aresztowań. Nad miastem pojawiły się wojskowe śmigłowce, a armia próbuje zatrzymywać ludzi spieszących na pomoc atakowanym.

APPO wzywa wszystkich zdolnych do walki do obrony kampusu uniwersyteckiego. Mieszkańcy miasta wzmacniają barykady i zbroją się aby odeprzeć kolejne szturmy.

APPO to oddolne zgromadzenie mieszkańców, które działało obok oficjalnych władz regionu. Gubernator stanu Ullises Ruiz już wcześniej zapowiadał, że rozprawi się z samorzadem mieszkańców.

Piotr Ciszewski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.