Meksyk: Oaxaca walczy

[2006-11-03 11:10:30]

Przez cały dzień trwały w meksykańskim mieście Oaxaca starcia mieszkańców tworzących Ludowe Zgromadzenie Obywateli Oaxaca (APPO) z siłami rządowymi. Policja próbowała wtargnąć na kampus uniwersytetu, gdzie znajduje się centrum APPO. Jej atak został jednak odparty przez tłumy mieszkańców broniących się przy pomocy kamieni i koktajli Mołotowa. Na głównych ulicach miasta powstały barykady. Obrońcom udało się spalić jeden samochód pancerny i ranić dziesiątki funkcjonariuszy.

Według lewicowego radia związanego z APPO siły policyjne przegrupowują się i przygotowują do kolejnego ataku. Miało nastąpić wiele aresztowań. Nad miastem pojawiły się wojskowe śmigłowce, a armia próbuje zatrzymywać ludzi spieszących na pomoc atakowanym.

APPO wzywa wszystkich zdolnych do walki do obrony kampusu uniwersyteckiego. Mieszkańcy miasta wzmacniają barykady i zbroją się aby odeprzeć kolejne szturmy.

APPO to oddolne zgromadzenie mieszkańców, które działało obok oficjalnych władz regionu. Gubernator stanu Ullises Ruiz już wcześniej zapowiadał, że rozprawi się z samorzadem mieszkańców.

Piotr Ciszewski

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.