Meksyk: Oaxaca walczy

[2006-11-03 11:10:30]

Przez cały dzień trwały w meksykańskim mieście Oaxaca starcia mieszkańców tworzących Ludowe Zgromadzenie Obywateli Oaxaca (APPO) z siłami rządowymi. Policja próbowała wtargnąć na kampus uniwersytetu, gdzie znajduje się centrum APPO. Jej atak został jednak odparty przez tłumy mieszkańców broniących się przy pomocy kamieni i koktajli Mołotowa. Na głównych ulicach miasta powstały barykady. Obrońcom udało się spalić jeden samochód pancerny i ranić dziesiątki funkcjonariuszy.

Według lewicowego radia związanego z APPO siły policyjne przegrupowują się i przygotowują do kolejnego ataku. Miało nastąpić wiele aresztowań. Nad miastem pojawiły się wojskowe śmigłowce, a armia próbuje zatrzymywać ludzi spieszących na pomoc atakowanym.

APPO wzywa wszystkich zdolnych do walki do obrony kampusu uniwersyteckiego. Mieszkańcy miasta wzmacniają barykady i zbroją się aby odeprzeć kolejne szturmy.

APPO to oddolne zgromadzenie mieszkańców, które działało obok oficjalnych władz regionu. Gubernator stanu Ullises Ruiz już wcześniej zapowiadał, że rozprawi się z samorzadem mieszkańców.

Piotr Ciszewski

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.