Meksyk: Oaxaca walczy

[2006-11-03 11:10:30]

Przez cały dzień trwały w meksykańskim mieście Oaxaca starcia mieszkańców tworzących Ludowe Zgromadzenie Obywateli Oaxaca (APPO) z siłami rządowymi. Policja próbowała wtargnąć na kampus uniwersytetu, gdzie znajduje się centrum APPO. Jej atak został jednak odparty przez tłumy mieszkańców broniących się przy pomocy kamieni i koktajli Mołotowa. Na głównych ulicach miasta powstały barykady. Obrońcom udało się spalić jeden samochód pancerny i ranić dziesiątki funkcjonariuszy.

Według lewicowego radia związanego z APPO siły policyjne przegrupowują się i przygotowują do kolejnego ataku. Miało nastąpić wiele aresztowań. Nad miastem pojawiły się wojskowe śmigłowce, a armia próbuje zatrzymywać ludzi spieszących na pomoc atakowanym.

APPO wzywa wszystkich zdolnych do walki do obrony kampusu uniwersyteckiego. Mieszkańcy miasta wzmacniają barykady i zbroją się aby odeprzeć kolejne szturmy.

APPO to oddolne zgromadzenie mieszkańców, które działało obok oficjalnych władz regionu. Gubernator stanu Ullises Ruiz już wcześniej zapowiadał, że rozprawi się z samorzadem mieszkańców.

Piotr Ciszewski

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.