Belgia: Podręcznik przeciwko homofobii

[2006-11-24 02:33:17]

Do belgijskich szkół wprowadzono podręcznik dla nauczycieli, który ma służyć wyeliminowaniu homofobii w szkołach. Podręcznik Zwalczyć homofobię. Na rzecz szkoły otwartej na różnorodność trafił do francuskojęzycznych szkół podstawowych i średnich.

Marie Arena, minister odpowiedzialna za francuskojęzyczny system edukacji w Belgii powiedziała, że Homoseksualizm jest wyzwaniem dla nauczycieli, którzy w coraz większym stopniu będą mieli do czynienia z dziećmi par homoseksualnych. (…) Podręcznik ma pomóc nauczycielom reagować w odpowiedni sposób na obelgi i przemoc, z jakimi spotykają się niektórzy młodzi ludzie z powodu swojego domniemanego albo rzeczywistego homoseksualizmu.

Autorzy podręcznika zajmują się kwestią homoseksualizmu i dyskryminacji w różnych wymiarach: prawnym, społecznym, etycznym czy historycznym.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.