Chile: Pinochet nie żyje (akt.)

[2006-12-10 18:57:07]

W wieku 91 lat, zmarł dzisiaj Augusto Pinochet, były dyktator Chile i samozwańczy prezydent tego kraju.

Augusto Pinochet rządził Chile od 1973 roku do 1990 roku. Pinochet doszedł do władzy w wyniku zamachu stanu inspirowanego i wspieranego przez USA, który obalił demokratycznie wybranego prezydenta Salvadora Allende. W 1974 obwołał się prezydentem tego kraju. Władzę oddał niechętnie, dopiero w 1990, wybranemu w wyborach Patricio Aylwin, ale zapewnił sobie fotel dożywotniego senatora, co miało uwolnić go od odpowiedzialności karnej za zbrodnie, które jego reżim popełnił. Pinochetowi i jego reżimowi przypisuje się dziesiątki tysięcy bezprawnie więzionych, torturowanych i mordowanych ofiar.

Jeszcze 8 grudnia, tak o nim pisał Alfred Rexach w "La Vanguardia": "Biografia człowieka skompromitowanego własnym okrucieństwem oraz oszustwami finansowymi jest ciężarem dla społeczeństwa z trudem budującego demokrację".

Pinochet do końca nie wyraził skruchy, ani nie przeprosił rodzin swoich ofiar. W tym roku wydał jedynie oświadczenie w którym bierze na siebie odpowiedzialność za swoje czyny, które motywował "wiernością ojczyźnie".

Na jego kontach w USA, jak niedawno ujawniono, znajduje się kilkadziesiąt milionów dolarów.

Zmarł nie doczekawszy się osądzenia.

Grzegorz Ilnicki

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.