Chile: Pinochet nie żyje (akt.)

[2006-12-10 18:57:07]

W wieku 91 lat, zmarł dzisiaj Augusto Pinochet, były dyktator Chile i samozwańczy prezydent tego kraju.

Augusto Pinochet rządził Chile od 1973 roku do 1990 roku. Pinochet doszedł do władzy w wyniku zamachu stanu inspirowanego i wspieranego przez USA, który obalił demokratycznie wybranego prezydenta Salvadora Allende. W 1974 obwołał się prezydentem tego kraju. Władzę oddał niechętnie, dopiero w 1990, wybranemu w wyborach Patricio Aylwin, ale zapewnił sobie fotel dożywotniego senatora, co miało uwolnić go od odpowiedzialności karnej za zbrodnie, które jego reżim popełnił. Pinochetowi i jego reżimowi przypisuje się dziesiątki tysięcy bezprawnie więzionych, torturowanych i mordowanych ofiar.

Jeszcze 8 grudnia, tak o nim pisał Alfred Rexach w "La Vanguardia": "Biografia człowieka skompromitowanego własnym okrucieństwem oraz oszustwami finansowymi jest ciężarem dla społeczeństwa z trudem budującego demokrację".

Pinochet do końca nie wyraził skruchy, ani nie przeprosił rodzin swoich ofiar. W tym roku wydał jedynie oświadczenie w którym bierze na siebie odpowiedzialność za swoje czyny, które motywował "wiernością ojczyźnie".

Na jego kontach w USA, jak niedawno ujawniono, znajduje się kilkadziesiąt milionów dolarów.

Zmarł nie doczekawszy się osądzenia.

Grzegorz Ilnicki

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.