Chile: Pinochet nie żyje (akt.)

[2006-12-10 18:57:07]

W wieku 91 lat, zmarł dzisiaj Augusto Pinochet, były dyktator Chile i samozwańczy prezydent tego kraju.

Augusto Pinochet rządził Chile od 1973 roku do 1990 roku. Pinochet doszedł do władzy w wyniku zamachu stanu inspirowanego i wspieranego przez USA, który obalił demokratycznie wybranego prezydenta Salvadora Allende. W 1974 obwołał się prezydentem tego kraju. Władzę oddał niechętnie, dopiero w 1990, wybranemu w wyborach Patricio Aylwin, ale zapewnił sobie fotel dożywotniego senatora, co miało uwolnić go od odpowiedzialności karnej za zbrodnie, które jego reżim popełnił. Pinochetowi i jego reżimowi przypisuje się dziesiątki tysięcy bezprawnie więzionych, torturowanych i mordowanych ofiar.

Jeszcze 8 grudnia, tak o nim pisał Alfred Rexach w "La Vanguardia": "Biografia człowieka skompromitowanego własnym okrucieństwem oraz oszustwami finansowymi jest ciężarem dla społeczeństwa z trudem budującego demokrację".

Pinochet do końca nie wyraził skruchy, ani nie przeprosił rodzin swoich ofiar. W tym roku wydał jedynie oświadczenie w którym bierze na siebie odpowiedzialność za swoje czyny, które motywował "wiernością ojczyźnie".

Na jego kontach w USA, jak niedawno ujawniono, znajduje się kilkadziesiąt milionów dolarów.

Zmarł nie doczekawszy się osądzenia.

Grzegorz Ilnicki

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.