Chile: Pinochet nie żyje (akt.)

[2006-12-10 18:57:07]

W wieku 91 lat, zmarł dzisiaj Augusto Pinochet, były dyktator Chile i samozwańczy prezydent tego kraju.

Augusto Pinochet rządził Chile od 1973 roku do 1990 roku. Pinochet doszedł do władzy w wyniku zamachu stanu inspirowanego i wspieranego przez USA, który obalił demokratycznie wybranego prezydenta Salvadora Allende. W 1974 obwołał się prezydentem tego kraju. Władzę oddał niechętnie, dopiero w 1990, wybranemu w wyborach Patricio Aylwin, ale zapewnił sobie fotel dożywotniego senatora, co miało uwolnić go od odpowiedzialności karnej za zbrodnie, które jego reżim popełnił. Pinochetowi i jego reżimowi przypisuje się dziesiątki tysięcy bezprawnie więzionych, torturowanych i mordowanych ofiar.

Jeszcze 8 grudnia, tak o nim pisał Alfred Rexach w "La Vanguardia": "Biografia człowieka skompromitowanego własnym okrucieństwem oraz oszustwami finansowymi jest ciężarem dla społeczeństwa z trudem budującego demokrację".

Pinochet do końca nie wyraził skruchy, ani nie przeprosił rodzin swoich ofiar. W tym roku wydał jedynie oświadczenie w którym bierze na siebie odpowiedzialność za swoje czyny, które motywował "wiernością ojczyźnie".

Na jego kontach w USA, jak niedawno ujawniono, znajduje się kilkadziesiąt milionów dolarów.

Zmarł nie doczekawszy się osądzenia.

Grzegorz Ilnicki

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.