Chile: Pinochet nie żyje (akt.)

[2006-12-10 18:57:07]

W wieku 91 lat, zmarł dzisiaj Augusto Pinochet, były dyktator Chile i samozwańczy prezydent tego kraju.

Augusto Pinochet rządził Chile od 1973 roku do 1990 roku. Pinochet doszedł do władzy w wyniku zamachu stanu inspirowanego i wspieranego przez USA, który obalił demokratycznie wybranego prezydenta Salvadora Allende. W 1974 obwołał się prezydentem tego kraju. Władzę oddał niechętnie, dopiero w 1990, wybranemu w wyborach Patricio Aylwin, ale zapewnił sobie fotel dożywotniego senatora, co miało uwolnić go od odpowiedzialności karnej za zbrodnie, które jego reżim popełnił. Pinochetowi i jego reżimowi przypisuje się dziesiątki tysięcy bezprawnie więzionych, torturowanych i mordowanych ofiar.

Jeszcze 8 grudnia, tak o nim pisał Alfred Rexach w "La Vanguardia": "Biografia człowieka skompromitowanego własnym okrucieństwem oraz oszustwami finansowymi jest ciężarem dla społeczeństwa z trudem budującego demokrację".

Pinochet do końca nie wyraził skruchy, ani nie przeprosił rodzin swoich ofiar. W tym roku wydał jedynie oświadczenie w którym bierze na siebie odpowiedzialność za swoje czyny, które motywował "wiernością ojczyźnie".

Na jego kontach w USA, jak niedawno ujawniono, znajduje się kilkadziesiąt milionów dolarów.

Zmarł nie doczekawszy się osądzenia.

Grzegorz Ilnicki

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.