Iran odchodzi od dolara

[2007-07-19 00:08:50]

Przedstawiciel irańskiej administracji powiedział, iż Iran i inne kraje zdecydowały ograniczyć swoje transakcje finansowe w amerykańskich dolarach.

Dyrektor Departamentu Stosunków Międzynarodowych Narodowej Kompani Naftowej Hojjatollah Ghanimifard powiedział w poniedziałek, że Teheran chce finalizować eksport ropy w innych walutach niż dolar, ponieważ jest on bardzo słaby. Dodał, że ze względu na dewaluację dolara coraz więcej krajów będzie utrzymywać rezerwy walutowe w silniejszych walutach.

Zgodnie z porozumieniem podpisanym przez Centralny Bank Iranu, Irańska Kompania Naftowa używa euro zamiast dolara w większości swoich transakcji międzynarodowych.

Pytany o chęć innych krajów dokonywania zakupów irańskiej ropy w walutach innych niż dolar, oficjał stwierdził, iż odchodzenie od dolara jest na świecie powszechnym zjawiskiem. Podkreślił, że banki osiągnęły ostateczne porozumienie na temat zagranicznych transakcji i nie ma potrzeby angażowania innych firm w te operacje.

W ub. tygodniu świat obiegła informacja o żądaniu Iranu skierowanym w poufnym liście do Japonii, aby ta z powodów wojny finansowej wymierzonej w Iran, a prowadzonej przez administrację Busha, niezwłocznie przeszła w transakcjach zakupu irańskiej ropy z dolara amerykańskiego na jeny. Początkowo Irańczycy nie chcieli potwierdzić tej informacji.

Iran jest piątym eksporterem ropy naftowej w świecie.

Waldemar Chamala

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

14 sierpnia:

1912 - Rozpoczęła się interwencja wojskowa USA w Nikaragui.

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.