Iran odchodzi od dolara

[2007-07-19 00:08:50]

Przedstawiciel irańskiej administracji powiedział, iż Iran i inne kraje zdecydowały ograniczyć swoje transakcje finansowe w amerykańskich dolarach.

Dyrektor Departamentu Stosunków Międzynarodowych Narodowej Kompani Naftowej Hojjatollah Ghanimifard powiedział w poniedziałek, że Teheran chce finalizować eksport ropy w innych walutach niż dolar, ponieważ jest on bardzo słaby. Dodał, że ze względu na dewaluację dolara coraz więcej krajów będzie utrzymywać rezerwy walutowe w silniejszych walutach.

Zgodnie z porozumieniem podpisanym przez Centralny Bank Iranu, Irańska Kompania Naftowa używa euro zamiast dolara w większości swoich transakcji międzynarodowych.

Pytany o chęć innych krajów dokonywania zakupów irańskiej ropy w walutach innych niż dolar, oficjał stwierdził, iż odchodzenie od dolara jest na świecie powszechnym zjawiskiem. Podkreślił, że banki osiągnęły ostateczne porozumienie na temat zagranicznych transakcji i nie ma potrzeby angażowania innych firm w te operacje.

W ub. tygodniu świat obiegła informacja o żądaniu Iranu skierowanym w poufnym liście do Japonii, aby ta z powodów wojny finansowej wymierzonej w Iran, a prowadzonej przez administrację Busha, niezwłocznie przeszła w transakcjach zakupu irańskiej ropy z dolara amerykańskiego na jeny. Początkowo Irańczycy nie chcieli potwierdzić tej informacji.

Iran jest piątym eksporterem ropy naftowej w świecie.

Waldemar Chamala

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.