Iran odchodzi od dolara

[2007-07-19 00:08:50]

Przedstawiciel irańskiej administracji powiedział, iż Iran i inne kraje zdecydowały ograniczyć swoje transakcje finansowe w amerykańskich dolarach.

Dyrektor Departamentu Stosunków Międzynarodowych Narodowej Kompani Naftowej Hojjatollah Ghanimifard powiedział w poniedziałek, że Teheran chce finalizować eksport ropy w innych walutach niż dolar, ponieważ jest on bardzo słaby. Dodał, że ze względu na dewaluację dolara coraz więcej krajów będzie utrzymywać rezerwy walutowe w silniejszych walutach.

Zgodnie z porozumieniem podpisanym przez Centralny Bank Iranu, Irańska Kompania Naftowa używa euro zamiast dolara w większości swoich transakcji międzynarodowych.

Pytany o chęć innych krajów dokonywania zakupów irańskiej ropy w walutach innych niż dolar, oficjał stwierdził, iż odchodzenie od dolara jest na świecie powszechnym zjawiskiem. Podkreślił, że banki osiągnęły ostateczne porozumienie na temat zagranicznych transakcji i nie ma potrzeby angażowania innych firm w te operacje.

W ub. tygodniu świat obiegła informacja o żądaniu Iranu skierowanym w poufnym liście do Japonii, aby ta z powodów wojny finansowej wymierzonej w Iran, a prowadzonej przez administrację Busha, niezwłocznie przeszła w transakcjach zakupu irańskiej ropy z dolara amerykańskiego na jeny. Początkowo Irańczycy nie chcieli potwierdzić tej informacji.

Iran jest piątym eksporterem ropy naftowej w świecie.

Waldemar Chamala

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.