Warszawa: Konferencja "PRL bez uprzedzeń"

[2008-04-09 23:32:25]

8 kwietnia w warszawskiej siedzibie Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych odbyło się seminarium dyskusyjne pt. "PRL bez uprzedzeń - spojrzenie młodych". Celem seminarium była prezentacja ujęcia PRL przez młodych ludzi związanych z lewicą: naukowców, publicystów, działaczy społecznych, oraz ocena zjawiska od strony wartości współczesnej lewicy i przy użyciu wypracowanych przez nią teorii.

Dyskusja podzielona została na dwie części. Pierwsza poświęcona była problemom kultury i społeczeństwa, druga modernizacji i gospodarki. Seminarium otworzył referat dr Piotra Graczyka, filozofa związanego z Uniwersytetem Jagiellońskim. Autor przedstawił w nim czym dla polskiej kultury był okres lat 60. Bartosz Machalica, redaktor lewica.pl i "Przeglądu" analizował politykę historyczną i rosnącą rolę dyskursu narodowego w polityce władz Polski Ludowej. Następne wystąpienia wygłoszone przez Martę Trawinską i Małgorzatę Maciejewską, patrzące na okres PRL z perspektywy feminizmu wywołały szczególne kontrowersje i żywą dyskusję na sali. Z kolei Błażej Warkocki przeanalizował obecność homoseksualności w kulturze późnego PRL. Panel podsumował dr Rafał Chwedoruk z Uniwersytetu Warszawskiego.

Drugą część otworzył Mariusz Agnosiewicz, redaktor portalu racjonalista.pl przedstawiający relacje państwo-kościół w PRL wbrew dominującym mitom czyniącym z kościoła uciskaną ofiarę poprzedniego ustroju. Następni referenci zajęli się gospodarką PRL. Jakub Majmurek próbował wpisać ją w perspektywę wyznaczaną przez teorią kapitalistycznego systemu-świata, a Tomasz Ciborowski przedstawił w odczytanym na konferencji referacie gospodarczy bilans PRL. Piotr Szumlewicz analizując politykę społeczną tego okresu doszedł do wniosku, że miała ona chadecki charakter, wspierający konserwatywny model rodziny.

Drugą część seminarium podsumował prof. Tadeusz Kowalik. Według niego PRL był okresem zmarnowanych szans, za co odpowiadało zacofanie dwóch najważniejszych elit tamtego okresu- partyjnych i kościelnych.

Seminarium zorganizował Ruch Społeczny "Praca-Pokój-Sprawiedliwość" przy wsparciu Fundacji im. Róży Luksemburg. Patronat nad seminarium objął dwumiesięcznik "Przegląd Socjalistyczny".

Jakub Majmurek

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).