Nepal: Powstała Zjednoczona Komunistyczna Partia Nepalu (Maoistowska)

[2009-01-16 12:14:09]

13 stycznia dwa ugrupowania komunistyczne - Komunistyczna Partia Nepalu (Maoistowska) i Centrum Jedności (Masal) - ogłosiły oficjalnie w stolicy Nepalu, Katmandu, swoje połączenie. Nowa partia będzie nosić nazwę Zjednoczona Partia Komunistyczna (Maoistowska).

Liderem UCPN-M będzie dotychczasowy lider Komunistycznej Partii Nepalu (Maoistowskiej) i premier kraju Pushpa Kamal Dahal (Prachanda). W skład Komitetu Centralnego wejdzie 175 osób, w tym 38 byłych działaczy Centrum Jedności (Masal).

W czasie swojego przemówienia na uroczystości Prachanda ostrzegł prze ludowym buntem, jeśli kierowany przez maoistów rząd zostanie zmuszony do ustąpienia. Jesteśmy na tej samej łódce. Inne partie utoną, jeśli będą robić w niej dziury. My jesteśmy rewolucjonistami i jesteśmy w stanie płynąć dalej - stwierdził odnosząc do swoich partnerów koalicyjnych - Komunistycznej Partii Nepalu (Zjednoczonej Marksistowsko-Leninowskiej) i Kongresu Nepalskiego.

Szymon Martys

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.