Nepal: Powstała Zjednoczona Komunistyczna Partia Nepalu (Maoistowska)

[2009-01-16 12:14:09]

13 stycznia dwa ugrupowania komunistyczne - Komunistyczna Partia Nepalu (Maoistowska) i Centrum Jedności (Masal) - ogłosiły oficjalnie w stolicy Nepalu, Katmandu, swoje połączenie. Nowa partia będzie nosić nazwę Zjednoczona Partia Komunistyczna (Maoistowska).

Liderem UCPN-M będzie dotychczasowy lider Komunistycznej Partii Nepalu (Maoistowskiej) i premier kraju Pushpa Kamal Dahal (Prachanda). W skład Komitetu Centralnego wejdzie 175 osób, w tym 38 byłych działaczy Centrum Jedności (Masal).

W czasie swojego przemówienia na uroczystości Prachanda ostrzegł prze ludowym buntem, jeśli kierowany przez maoistów rząd zostanie zmuszony do ustąpienia. Jesteśmy na tej samej łódce. Inne partie utoną, jeśli będą robić w niej dziury. My jesteśmy rewolucjonistami i jesteśmy w stanie płynąć dalej - stwierdził odnosząc do swoich partnerów koalicyjnych - Komunistycznej Partii Nepalu (Zjednoczonej Marksistowsko-Leninowskiej) i Kongresu Nepalskiego.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.