Nepal: Powstała Zjednoczona Komunistyczna Partia Nepalu (Maoistowska)

[2009-01-16 12:14:09]

13 stycznia dwa ugrupowania komunistyczne - Komunistyczna Partia Nepalu (Maoistowska) i Centrum Jedności (Masal) - ogłosiły oficjalnie w stolicy Nepalu, Katmandu, swoje połączenie. Nowa partia będzie nosić nazwę Zjednoczona Partia Komunistyczna (Maoistowska).

Liderem UCPN-M będzie dotychczasowy lider Komunistycznej Partii Nepalu (Maoistowskiej) i premier kraju Pushpa Kamal Dahal (Prachanda). W skład Komitetu Centralnego wejdzie 175 osób, w tym 38 byłych działaczy Centrum Jedności (Masal).

W czasie swojego przemówienia na uroczystości Prachanda ostrzegł prze ludowym buntem, jeśli kierowany przez maoistów rząd zostanie zmuszony do ustąpienia. Jesteśmy na tej samej łódce. Inne partie utoną, jeśli będą robić w niej dziury. My jesteśmy rewolucjonistami i jesteśmy w stanie płynąć dalej - stwierdził odnosząc do swoich partnerów koalicyjnych - Komunistycznej Partii Nepalu (Zjednoczonej Marksistowsko-Leninowskiej) i Kongresu Nepalskiego.

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.