Warszawa: Obradowała Rada Naczelna PPS

[2009-07-12 07:00:54]

11 lipca obradowała Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistycznej. Dokonała ona wyboru władz naczelnych organizacji - Centralnego Komitetu Wykonawczego i Prezydium Rady Naczelnej. Do CKW na trzyletnią kadencję weszli Jerzy Stefański (przewodniczący), Wacław Hetman (wiceprzewodniczący), Ryszard Dzieniszewski (sekretarz), Katarzyna Bukowiecka (skarbnik), Dominik Kaczmarski, Eugeniusz Kasperski, Piotr Janiszewski, Łukasz Markowski, Mateusz Mirys. W skład nowego Prezydium Rady Naczelnej weszli, wybrany na kongresie Bogusław Gorski (przewodniczący), Grzegorz Ilnicki (wiceprzewodniczący), Łukasz Szymański (wiceprzewodniczący), Grzegorz Ilka (sekretarz), Krystyna Cała, Piotr Kempisty, Wojciech Konieczny, Mirosław Nizielski, Wojciech Serwaciński, Władysław Skonecki i Adrian Zandberg. Ukonstytuowały się także Centralna Komisja Rewizyjna z Małgorzatą Białek jako przewodniczącą i Centralny Sąd Partyjny pod kierownictwem Włodzimierza Lewickiego.

Rada Naczelna PPS przyjęła ostateczną wersję uchwały programowej "Jakiej chcemy Polski. Jakiej chcemy Europy". Zapisano w niej m.in.: Dwadzieścia lat deregulacji rynków, prywatyzacji i liberalizacji handlu doprowadziło do załamania istniejącego systemu gospodarczego. Dwadzieścia lat pogardy dla dobra wspólnego i solidarności społecznej przyniosło biedę i wykluczenie. Dlatego neoliberalne elity rządzące Polską i Europą w tym czasie muszą być odsunięte od władzy!

Działacze PPS wezwali do porozumienia programowego organizacji, stowarzyszeń i związków stanowiących lewicę społeczną. Wspólne określenie celów i zadań lewicowych związków zawodowych, partii i organizacji społecznych powinno zdaniem Polskiej Partii Socjalistycznej zapoczątkować wspólną pracę i walkę o ich zrealizowanie.

Członkowie i członkinie Rady Naczelnej PPS zadecydowali także o rozpoczęciu przygotowań do udziału partii w wyborach samorządowych w przyszłym roku. Wkrótce ma zostać powołany specjalny zespół do koordynacji tych prac.

Jan Hulanowicz

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.