Warszawa: Obradowała Rada Naczelna PPS

[2009-07-12 07:00:54]

11 lipca obradowała Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistycznej. Dokonała ona wyboru władz naczelnych organizacji - Centralnego Komitetu Wykonawczego i Prezydium Rady Naczelnej. Do CKW na trzyletnią kadencję weszli Jerzy Stefański (przewodniczący), Wacław Hetman (wiceprzewodniczący), Ryszard Dzieniszewski (sekretarz), Katarzyna Bukowiecka (skarbnik), Dominik Kaczmarski, Eugeniusz Kasperski, Piotr Janiszewski, Łukasz Markowski, Mateusz Mirys. W skład nowego Prezydium Rady Naczelnej weszli, wybrany na kongresie Bogusław Gorski (przewodniczący), Grzegorz Ilnicki (wiceprzewodniczący), Łukasz Szymański (wiceprzewodniczący), Grzegorz Ilka (sekretarz), Krystyna Cała, Piotr Kempisty, Wojciech Konieczny, Mirosław Nizielski, Wojciech Serwaciński, Władysław Skonecki i Adrian Zandberg. Ukonstytuowały się także Centralna Komisja Rewizyjna z Małgorzatą Białek jako przewodniczącą i Centralny Sąd Partyjny pod kierownictwem Włodzimierza Lewickiego.

Rada Naczelna PPS przyjęła ostateczną wersję uchwały programowej "Jakiej chcemy Polski. Jakiej chcemy Europy". Zapisano w niej m.in.: Dwadzieścia lat deregulacji rynków, prywatyzacji i liberalizacji handlu doprowadziło do załamania istniejącego systemu gospodarczego. Dwadzieścia lat pogardy dla dobra wspólnego i solidarności społecznej przyniosło biedę i wykluczenie. Dlatego neoliberalne elity rządzące Polską i Europą w tym czasie muszą być odsunięte od władzy!

Działacze PPS wezwali do porozumienia programowego organizacji, stowarzyszeń i związków stanowiących lewicę społeczną. Wspólne określenie celów i zadań lewicowych związków zawodowych, partii i organizacji społecznych powinno zdaniem Polskiej Partii Socjalistycznej zapoczątkować wspólną pracę i walkę o ich zrealizowanie.

Członkowie i członkinie Rady Naczelnej PPS zadecydowali także o rozpoczęciu przygotowań do udziału partii w wyborach samorządowych w przyszłym roku. Wkrótce ma zostać powołany specjalny zespół do koordynacji tych prac.

Jan Hulanowicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.