Warszawa: Obradowała Rada Naczelna PPS

[2009-07-12 07:00:54]

11 lipca obradowała Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistycznej. Dokonała ona wyboru władz naczelnych organizacji - Centralnego Komitetu Wykonawczego i Prezydium Rady Naczelnej. Do CKW na trzyletnią kadencję weszli Jerzy Stefański (przewodniczący), Wacław Hetman (wiceprzewodniczący), Ryszard Dzieniszewski (sekretarz), Katarzyna Bukowiecka (skarbnik), Dominik Kaczmarski, Eugeniusz Kasperski, Piotr Janiszewski, Łukasz Markowski, Mateusz Mirys. W skład nowego Prezydium Rady Naczelnej weszli, wybrany na kongresie Bogusław Gorski (przewodniczący), Grzegorz Ilnicki (wiceprzewodniczący), Łukasz Szymański (wiceprzewodniczący), Grzegorz Ilka (sekretarz), Krystyna Cała, Piotr Kempisty, Wojciech Konieczny, Mirosław Nizielski, Wojciech Serwaciński, Władysław Skonecki i Adrian Zandberg. Ukonstytuowały się także Centralna Komisja Rewizyjna z Małgorzatą Białek jako przewodniczącą i Centralny Sąd Partyjny pod kierownictwem Włodzimierza Lewickiego.

Rada Naczelna PPS przyjęła ostateczną wersję uchwały programowej "Jakiej chcemy Polski. Jakiej chcemy Europy". Zapisano w niej m.in.: Dwadzieścia lat deregulacji rynków, prywatyzacji i liberalizacji handlu doprowadziło do załamania istniejącego systemu gospodarczego. Dwadzieścia lat pogardy dla dobra wspólnego i solidarności społecznej przyniosło biedę i wykluczenie. Dlatego neoliberalne elity rządzące Polską i Europą w tym czasie muszą być odsunięte od władzy!

Działacze PPS wezwali do porozumienia programowego organizacji, stowarzyszeń i związków stanowiących lewicę społeczną. Wspólne określenie celów i zadań lewicowych związków zawodowych, partii i organizacji społecznych powinno zdaniem Polskiej Partii Socjalistycznej zapoczątkować wspólną pracę i walkę o ich zrealizowanie.

Członkowie i członkinie Rady Naczelnej PPS zadecydowali także o rozpoczęciu przygotowań do udziału partii w wyborach samorządowych w przyszłym roku. Wkrótce ma zostać powołany specjalny zespół do koordynacji tych prac.

Jan Hulanowicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.