Warszawa: Obradowała Rada Naczelna PPS

[2009-07-12 07:00:54]

11 lipca obradowała Rada Naczelna Polskiej Partii Socjalistycznej. Dokonała ona wyboru władz naczelnych organizacji - Centralnego Komitetu Wykonawczego i Prezydium Rady Naczelnej. Do CKW na trzyletnią kadencję weszli Jerzy Stefański (przewodniczący), Wacław Hetman (wiceprzewodniczący), Ryszard Dzieniszewski (sekretarz), Katarzyna Bukowiecka (skarbnik), Dominik Kaczmarski, Eugeniusz Kasperski, Piotr Janiszewski, Łukasz Markowski, Mateusz Mirys. W skład nowego Prezydium Rady Naczelnej weszli, wybrany na kongresie Bogusław Gorski (przewodniczący), Grzegorz Ilnicki (wiceprzewodniczący), Łukasz Szymański (wiceprzewodniczący), Grzegorz Ilka (sekretarz), Krystyna Cała, Piotr Kempisty, Wojciech Konieczny, Mirosław Nizielski, Wojciech Serwaciński, Władysław Skonecki i Adrian Zandberg. Ukonstytuowały się także Centralna Komisja Rewizyjna z Małgorzatą Białek jako przewodniczącą i Centralny Sąd Partyjny pod kierownictwem Włodzimierza Lewickiego.

Rada Naczelna PPS przyjęła ostateczną wersję uchwały programowej "Jakiej chcemy Polski. Jakiej chcemy Europy". Zapisano w niej m.in.: Dwadzieścia lat deregulacji rynków, prywatyzacji i liberalizacji handlu doprowadziło do załamania istniejącego systemu gospodarczego. Dwadzieścia lat pogardy dla dobra wspólnego i solidarności społecznej przyniosło biedę i wykluczenie. Dlatego neoliberalne elity rządzące Polską i Europą w tym czasie muszą być odsunięte od władzy!

Działacze PPS wezwali do porozumienia programowego organizacji, stowarzyszeń i związków stanowiących lewicę społeczną. Wspólne określenie celów i zadań lewicowych związków zawodowych, partii i organizacji społecznych powinno zdaniem Polskiej Partii Socjalistycznej zapoczątkować wspólną pracę i walkę o ich zrealizowanie.

Członkowie i członkinie Rady Naczelnej PPS zadecydowali także o rozpoczęciu przygotowań do udziału partii w wyborach samorządowych w przyszłym roku. Wkrótce ma zostać powołany specjalny zespół do koordynacji tych prac.

Jan Hulanowicz

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.