Litwa: Żmudzini domagają się uznania za naród

[2009-12-26 15:21:05]

Mieszkaniec Wilna Liudvikas Ragauskis zaskarżył do sądu decyzję Urzędu Stanu Cywilnego, który odrzucił jego prośbę aby uznać go za Żmudzina. Podobne pozwy ma zamiar złożyć w najbliższym czasie także kilkanaście innych osób.

Zdaniem organizacji reprezentujących Żmudzinów brak zgody na uznanie ich za odrębny naród jest łamaniem litewskiej konstytucji. Według władz kraju taki naród jak Żmudzini nie istnieje, mimo iż przyznaje się do niej blisko od pół miliona do blisko miliona osób.

Od kilku lat na Litwie rośnie znaczenie organizacji reprezentujących Żmudzinów, w tym Stowarzyszenia "Żmudzini byli, są i będą" oraz Ruchu Żmudzkiego. W 2008 roku były działacz Litewskiego Związku Liberałów (Lietuvos liberalų sąjunga) Egidijus Skarbalius założył Partię Żmudzinów (Žemaičių partija).

Ugrupowanie to domaga się m.in. uznania narodowości żmudzkiej, nadania językowi żmudzkiemu statutu języka oficjalnego w samorządach Żmudzi, utworzenia Regionu Żmudzkiego, a także przyznania neopogańskiego związkowi wyznaniowemu Romuva statusu religii tradycyjnej.

Żmudź (łac. Samogitia, żmudz. Žemaitėjė, lit. Žemaitija) to jeden z pięciu regionów etnograficznych współczesnej Litwy, a także historyczna nazwa Dolnej Litwy. Dawna jednostka podziału terytorialnego (starostwo równoważne województwu) Rzeczypospolitej Obojga Narodów, jako Księstwo żmudzkie należące do Wielkiego Księstwa Litewskiego. Od 1918 r. część Litwy.

Szymon Martys

1 kwietnia:

1750 - W Dederkałach Wlk. na Wołyniu urodził się Hugo Kołłątaj, oświeceniowy działacz polityczny, publicysta, pisarz, ksiądz; organizator Kuźnicy Kołłątajowskiej.

1938 - Sąd Okręgowy w Krakowie skazał Bolesława Drobnera, działacza socjalistycznego, na 3 lata więzienia.

1940 - Urodziła się Wangari Maathai, kenijska działaczka ekologiczna, założycielka Partii Zielonych Kenii – Mazingira, laureatka Pokojowej Nagrody Nobla 2004.

2007 - W skład rządu Nepalu weszli przedstawiciele partii komunistycznej.

2018 - Carlos Alvarado Quesada (PAC) wygrał wybory prezydenckie w Kostaryce.