Tonga: Zwycięstwo sił prodemokratycznych w wyborach

[2010-11-28 19:36:01]

25 listopada odbyły się wybory parlamentarne w Tonga. Były one częścią procesu demokratyzacji tongijskiego systemu politycznego przeprowadzonego przez obecnego króla, George`a Tupou V. Obywatele kraju wybrali swoich 17 z 26 przedstawicieli do Zgromadzenia Ustawodawczego (Fale Alea). Wybierano ich w okręgach jednomandatowych.

Najwięcej deputowanych do parlamentu (12) wprowadziła Demokratyczna Partia Wysp Przyjaznych, założona przez weterana ruchu na rzecz demokratyzacji kraju Samuela 'Akilisi Pohiva, zaś 5 miejsc zajęli kandydaci niezależni. Bez miejsc w parlamencie pozostały kolejne ugrupowanie prodemokratyczne - Partia Ludowo-Demokratyczna, Partia na rzecz Budowy Zrównoważonego Narodu, założona przez mieszkającego w Nowej Zelandii prawnika Sione Fonua oraz związana z Tongijskim Stowarzyszeniem Pracowników Służ Publicznych Tongijska Demokratyczna Partia Pracy.

Tonga to państwo leżące na archipelagu o tej samej nazwie, w Polinezji na południowym Pacyfiku, położone w jednej trzeciej drogi pomiędzy Nową Zelandią a Hawajami, na południe od Samoa, na wschód od Fidżi. 98 proc. mieszkańców stanowią Tongijczycy, resztę Europejczycy (głównie Brytyjczycy), ludność mieszana, Chińczycy oraz osoby pochodzące z innych wysp Pacyfiku. Główne wyznania to metodyści (37 proc.), mormoni (17 proc.), rzymskokatolicy (16 proc.) oraz wierni Wolnego Kościoła Tonga (11 proc.).

Szymon Martys

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.