Tonga: Zwycięstwo sił prodemokratycznych w wyborach

[2010-11-28 19:36:01]

25 listopada odbyły się wybory parlamentarne w Tonga. Były one częścią procesu demokratyzacji tongijskiego systemu politycznego przeprowadzonego przez obecnego króla, George`a Tupou V. Obywatele kraju wybrali swoich 17 z 26 przedstawicieli do Zgromadzenia Ustawodawczego (Fale Alea). Wybierano ich w okręgach jednomandatowych.

Najwięcej deputowanych do parlamentu (12) wprowadziła Demokratyczna Partia Wysp Przyjaznych, założona przez weterana ruchu na rzecz demokratyzacji kraju Samuela 'Akilisi Pohiva, zaś 5 miejsc zajęli kandydaci niezależni. Bez miejsc w parlamencie pozostały kolejne ugrupowanie prodemokratyczne - Partia Ludowo-Demokratyczna, Partia na rzecz Budowy Zrównoważonego Narodu, założona przez mieszkającego w Nowej Zelandii prawnika Sione Fonua oraz związana z Tongijskim Stowarzyszeniem Pracowników Służ Publicznych Tongijska Demokratyczna Partia Pracy.

Tonga to państwo leżące na archipelagu o tej samej nazwie, w Polinezji na południowym Pacyfiku, położone w jednej trzeciej drogi pomiędzy Nową Zelandią a Hawajami, na południe od Samoa, na wschód od Fidżi. 98 proc. mieszkańców stanowią Tongijczycy, resztę Europejczycy (głównie Brytyjczycy), ludność mieszana, Chińczycy oraz osoby pochodzące z innych wysp Pacyfiku. Główne wyznania to metodyści (37 proc.), mormoni (17 proc.), rzymskokatolicy (16 proc.) oraz wierni Wolnego Kościoła Tonga (11 proc.).

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.