Tonga: Zwycięstwo sił prodemokratycznych w wyborach

[2010-11-28 19:36:01]

25 listopada odbyły się wybory parlamentarne w Tonga. Były one częścią procesu demokratyzacji tongijskiego systemu politycznego przeprowadzonego przez obecnego króla, George`a Tupou V. Obywatele kraju wybrali swoich 17 z 26 przedstawicieli do Zgromadzenia Ustawodawczego (Fale Alea). Wybierano ich w okręgach jednomandatowych.

Najwięcej deputowanych do parlamentu (12) wprowadziła Demokratyczna Partia Wysp Przyjaznych, założona przez weterana ruchu na rzecz demokratyzacji kraju Samuela 'Akilisi Pohiva, zaś 5 miejsc zajęli kandydaci niezależni. Bez miejsc w parlamencie pozostały kolejne ugrupowanie prodemokratyczne - Partia Ludowo-Demokratyczna, Partia na rzecz Budowy Zrównoważonego Narodu, założona przez mieszkającego w Nowej Zelandii prawnika Sione Fonua oraz związana z Tongijskim Stowarzyszeniem Pracowników Służ Publicznych Tongijska Demokratyczna Partia Pracy.

Tonga to państwo leżące na archipelagu o tej samej nazwie, w Polinezji na południowym Pacyfiku, położone w jednej trzeciej drogi pomiędzy Nową Zelandią a Hawajami, na południe od Samoa, na wschód od Fidżi. 98 proc. mieszkańców stanowią Tongijczycy, resztę Europejczycy (głównie Brytyjczycy), ludność mieszana, Chińczycy oraz osoby pochodzące z innych wysp Pacyfiku. Główne wyznania to metodyści (37 proc.), mormoni (17 proc.), rzymskokatolicy (16 proc.) oraz wierni Wolnego Kościoła Tonga (11 proc.).

Szymon Martys

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.