Tonga: Zwycięstwo sił prodemokratycznych w wyborach

[2010-11-28 19:36:01]

25 listopada odbyły się wybory parlamentarne w Tonga. Były one częścią procesu demokratyzacji tongijskiego systemu politycznego przeprowadzonego przez obecnego króla, George`a Tupou V. Obywatele kraju wybrali swoich 17 z 26 przedstawicieli do Zgromadzenia Ustawodawczego (Fale Alea). Wybierano ich w okręgach jednomandatowych.

Najwięcej deputowanych do parlamentu (12) wprowadziła Demokratyczna Partia Wysp Przyjaznych, założona przez weterana ruchu na rzecz demokratyzacji kraju Samuela 'Akilisi Pohiva, zaś 5 miejsc zajęli kandydaci niezależni. Bez miejsc w parlamencie pozostały kolejne ugrupowanie prodemokratyczne - Partia Ludowo-Demokratyczna, Partia na rzecz Budowy Zrównoważonego Narodu, założona przez mieszkającego w Nowej Zelandii prawnika Sione Fonua oraz związana z Tongijskim Stowarzyszeniem Pracowników Służ Publicznych Tongijska Demokratyczna Partia Pracy.

Tonga to państwo leżące na archipelagu o tej samej nazwie, w Polinezji na południowym Pacyfiku, położone w jednej trzeciej drogi pomiędzy Nową Zelandią a Hawajami, na południe od Samoa, na wschód od Fidżi. 98 proc. mieszkańców stanowią Tongijczycy, resztę Europejczycy (głównie Brytyjczycy), ludność mieszana, Chińczycy oraz osoby pochodzące z innych wysp Pacyfiku. Główne wyznania to metodyści (37 proc.), mormoni (17 proc.), rzymskokatolicy (16 proc.) oraz wierni Wolnego Kościoła Tonga (11 proc.).

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.