Indie: Strajk w Kaszmirze po śmierci muzułmańskiego duchownego

[2011-04-10 14:21:02]

9 kwietnia w indyjskim stanie Dżammu i Kaszmir odbył się strajk generalny. Zamknięta była zdecydowana większość sklepów, przedsiębiorstw, szkół i urzędów w Śrinagarze i innych miastach stanu. Strajk, zorganizowany przez All Parties Hurriyat Conference, koalicję skupiającą organizacje popierające walkę o niepodległość regionu, był protestem przeciwko zabójstwu wpływowego duchownego muzułmańskiego Moulany Showkata Shaha, który zginął dzień wcześniej w zamachu, gdy wchodził na piątkowe modły do meczetu.

Shah, związany z Yasinem Malikiem, liderem Frontu Wyzwolenia Dżammu i Kaszmiru, umiarkowanej partii kaszmirskich separatystów, był obiektem ataków ze strony część antyindyjskich grup, a w 2008 roku w jego dom rzucono granat. W zeszłym roku potępił praktykę rzucania kamieni w stronę indyjskich grup paramilitarnych, stosowaną przez przeciwników okupacji. Mimo iż do zamachu nikt się nie przyznał, działająca w pakistańskiej części Kaszmiru koalicja United Jehad Council, potępiła zamach, oskarżając o jego dokonanie indyjskie służby specjalne.

Te działania mają na celu pozbawienie nas liderów religijnych i politycznych - powiedział muzułmański duchowny i jeden z liderów umiarkowanych separatystów Mirwaiz Umar Farooq (Moulana Showkat Shah kierował Jamiat-e-Ahle Hadith, która m.in. zajmuje się pomocą społeczną, ma w stanie blisko milion członków i prowadzi około 600 meczetów i szkół religijnych). Zabójstwo wytrąciło nas z równowagi. Odnajdziemy tych, którzy są za nią odpowiedzialni - stwierdził z kolei lider JKLF Yasin Malik.

Szymon Martys

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.