Indie: Strajk w Kaszmirze po śmierci muzułmańskiego duchownego

[2011-04-10 14:21:02]

9 kwietnia w indyjskim stanie Dżammu i Kaszmir odbył się strajk generalny. Zamknięta była zdecydowana większość sklepów, przedsiębiorstw, szkół i urzędów w Śrinagarze i innych miastach stanu. Strajk, zorganizowany przez All Parties Hurriyat Conference, koalicję skupiającą organizacje popierające walkę o niepodległość regionu, był protestem przeciwko zabójstwu wpływowego duchownego muzułmańskiego Moulany Showkata Shaha, który zginął dzień wcześniej w zamachu, gdy wchodził na piątkowe modły do meczetu.

Shah, związany z Yasinem Malikiem, liderem Frontu Wyzwolenia Dżammu i Kaszmiru, umiarkowanej partii kaszmirskich separatystów, był obiektem ataków ze strony część antyindyjskich grup, a w 2008 roku w jego dom rzucono granat. W zeszłym roku potępił praktykę rzucania kamieni w stronę indyjskich grup paramilitarnych, stosowaną przez przeciwników okupacji. Mimo iż do zamachu nikt się nie przyznał, działająca w pakistańskiej części Kaszmiru koalicja United Jehad Council, potępiła zamach, oskarżając o jego dokonanie indyjskie służby specjalne.

Te działania mają na celu pozbawienie nas liderów religijnych i politycznych - powiedział muzułmański duchowny i jeden z liderów umiarkowanych separatystów Mirwaiz Umar Farooq (Moulana Showkat Shah kierował Jamiat-e-Ahle Hadith, która m.in. zajmuje się pomocą społeczną, ma w stanie blisko milion członków i prowadzi około 600 meczetów i szkół religijnych). Zabójstwo wytrąciło nas z równowagi. Odnajdziemy tych, którzy są za nią odpowiedzialni - stwierdził z kolei lider JKLF Yasin Malik.

Szymon Martys

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.