Indie: Strajk w Kaszmirze po śmierci muzułmańskiego duchownego

[2011-04-10 14:21:02]

9 kwietnia w indyjskim stanie Dżammu i Kaszmir odbył się strajk generalny. Zamknięta była zdecydowana większość sklepów, przedsiębiorstw, szkół i urzędów w Śrinagarze i innych miastach stanu. Strajk, zorganizowany przez All Parties Hurriyat Conference, koalicję skupiającą organizacje popierające walkę o niepodległość regionu, był protestem przeciwko zabójstwu wpływowego duchownego muzułmańskiego Moulany Showkata Shaha, który zginął dzień wcześniej w zamachu, gdy wchodził na piątkowe modły do meczetu.

Shah, związany z Yasinem Malikiem, liderem Frontu Wyzwolenia Dżammu i Kaszmiru, umiarkowanej partii kaszmirskich separatystów, był obiektem ataków ze strony część antyindyjskich grup, a w 2008 roku w jego dom rzucono granat. W zeszłym roku potępił praktykę rzucania kamieni w stronę indyjskich grup paramilitarnych, stosowaną przez przeciwników okupacji. Mimo iż do zamachu nikt się nie przyznał, działająca w pakistańskiej części Kaszmiru koalicja United Jehad Council, potępiła zamach, oskarżając o jego dokonanie indyjskie służby specjalne.

Te działania mają na celu pozbawienie nas liderów religijnych i politycznych - powiedział muzułmański duchowny i jeden z liderów umiarkowanych separatystów Mirwaiz Umar Farooq (Moulana Showkat Shah kierował Jamiat-e-Ahle Hadith, która m.in. zajmuje się pomocą społeczną, ma w stanie blisko milion członków i prowadzi około 600 meczetów i szkół religijnych). Zabójstwo wytrąciło nas z równowagi. Odnajdziemy tych, którzy są za nią odpowiedzialni - stwierdził z kolei lider JKLF Yasin Malik.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.