Czechy: Kandydat na prezydenta zamieszany w aferę prywatyzacyjną

[2013-01-24 22:38:55]

Czeski, lewicowy dziennik „Haló Noviny” przypomniał, że minister spraw zagranicznych, szef wspótworzącej koalicję rządową prawicowej partii TOP 09, Karl Schwarzenberg (na zdjęciu), który przeszedł do II tury wyborów prezydenckich, był przed laty zamieszany w aferę związaną z prywatyzacją Karlovarskiej Becherovki – producenta znanego na całym świecie likieru.

W październiku 1997 r. rząd podjął decyzję o sprzedaży za niemal 2 mld koron 89 proc. akcji spółce Value Bill mimo tego, że przedstawiła ona najsłabszą spośród ubiegających się o zakup ofertę biznesową (m.in. nie gwarantowała wygranej z niemieckim likierem Underberg sporu o znak towarowy) oraz nie zaproponowała najwyższej ceny. W spółce Value Bill 20 proc. udziałów należało do Schwarzenberga, który następnie odsprzedał je francuskiemu koncernowi Pernod Ricard, który dzięki temu stał się posiadaczem kontrolnego pakietu akcji Value Bill.

Ponadto austriacka adwokatka, Christa Fries, ujawniła na łamach prasy, że Schwarzenberg czeka na odpowiedni moment aby upomnieć się o zwrot należących do jego przodków dóbr książęcych skonfiskowanych po II Wojnie Światowej za współpracę z nazistami. Jak twierdzi Christa Fries, Schwarzenberg starania o odzyskanie majątku odsunął w czasie, aby nie niepokoić opinii publicznej i chce raczej poczekać na tę chwilę, kiedy restytucja majątku będzie politycznie możliwa do przeprowadzenia.

W trakcie kampanii przed drugą turą Schwarzenberg naraził się też opinii publicznej oraz wielu politykom, kiedy publicznie ogłosił, że dekrety prezydenta Edvarda Beneša z 1945 r. o konfiskacie mienia Niemców sudeckich, pozbawieniu ich obywatelstwa czechosłowackiego i wysiedleniu, powinny stanowić podstawę do postawienia Beneša i jego rządu przed Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości za ciężkie pogwałcenie praw człowieka.

Po tej wypowiedzi kandydujący w I turze były premier przejściowego rządu technicznego, Jan Fischer, oświadczył, że nie poprze Schwarzenberga w kolejnej części głosowania. Z tych samych powodów podobne stanowisko zajął obecny prezydent Václav Klaus, któremu w odwecie Schwarzenberg przypisał przynależność do jednej grupy rządzącej wspólnie z jego wyborczym kontrkandydatem, Milošem Zemanem.

Bolesław K. Jaszczuk

Fot. Wikimedia Commons

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.