OPZZ do premiera: Upublicznić obrady Komisji Trójstronnej

[2013-03-29 16:30:36]

OPZZ chce upublicznienia obrad Komisji Trójstronnej i transmitowania ich przez ogólnodostępne media. W liście otwartym do premiera Donalda Tuska przewodniczący OPZZ Jan Guz przekonuje, że społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów wszystkich stron dialogu społecznego.

"Trójstronna Komisja w obecnym kształcie nie może spełniać swojej roli, ponieważ jej obrady są tajne dla polskiego społeczeństwa. W ostatnich tygodniach Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych już dwukrotnie zwracało się z wnioskiem o upublicznienie obrad Komisji. Niestety, spotkaliśmy się z odmową ze strony rządowej i organizacji pracodawców" – pisze Guz w swoim liście.

W opinii Guza, jeżeli komisja ma być kluczowym miejscem negocjacji między rządem i partnerami społecznymi, to społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów i przekonań wszystkich stron dialogu. W jego ocenie ujawnienie obrad Komisji Trójstronnej przyczyniłoby się też do wzrostu jej prestiżu i znaczenia.

W związku z tym Guz zaapelował do premiera, aby „obrady Prezydium Trójstronnej Komisji do spraw Społeczno-Gospodarczych, jak też posiedzenia plenarne Trójstronnej Komisji były upubliczniane przez ogólnodostępne media”. W opinii związkowców „obrady mogłyby być w całości transmitowane, archiwizowane oraz powszechnie i bezpłatnie dostępne na internetowych stronach rządowych (np. www.dialog.gov.pl), docelowo także w paśmie TVP Parlament”.

Przewodniczącym komisji jest obecnie minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz. Członkami Komisji Trójstronnej są przedstawiciele rządu wskazani przez premiera, przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych oraz przedstawiciele reprezentatywnych organizacji pracodawców.

Piotr Szumlewicz

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.