OPZZ do premiera: Upublicznić obrady Komisji Trójstronnej

[2013-03-29 16:30:36]

OPZZ chce upublicznienia obrad Komisji Trójstronnej i transmitowania ich przez ogólnodostępne media. W liście otwartym do premiera Donalda Tuska przewodniczący OPZZ Jan Guz przekonuje, że społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów wszystkich stron dialogu społecznego.

"Trójstronna Komisja w obecnym kształcie nie może spełniać swojej roli, ponieważ jej obrady są tajne dla polskiego społeczeństwa. W ostatnich tygodniach Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych już dwukrotnie zwracało się z wnioskiem o upublicznienie obrad Komisji. Niestety, spotkaliśmy się z odmową ze strony rządowej i organizacji pracodawców" – pisze Guz w swoim liście.

W opinii Guza, jeżeli komisja ma być kluczowym miejscem negocjacji między rządem i partnerami społecznymi, to społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów i przekonań wszystkich stron dialogu. W jego ocenie ujawnienie obrad Komisji Trójstronnej przyczyniłoby się też do wzrostu jej prestiżu i znaczenia.

W związku z tym Guz zaapelował do premiera, aby „obrady Prezydium Trójstronnej Komisji do spraw Społeczno-Gospodarczych, jak też posiedzenia plenarne Trójstronnej Komisji były upubliczniane przez ogólnodostępne media”. W opinii związkowców „obrady mogłyby być w całości transmitowane, archiwizowane oraz powszechnie i bezpłatnie dostępne na internetowych stronach rządowych (np. www.dialog.gov.pl), docelowo także w paśmie TVP Parlament”.

Przewodniczącym komisji jest obecnie minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz. Członkami Komisji Trójstronnej są przedstawiciele rządu wskazani przez premiera, przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych oraz przedstawiciele reprezentatywnych organizacji pracodawców.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.