OPZZ do premiera: Upublicznić obrady Komisji Trójstronnej

[2013-03-29 16:30:36]

OPZZ chce upublicznienia obrad Komisji Trójstronnej i transmitowania ich przez ogólnodostępne media. W liście otwartym do premiera Donalda Tuska przewodniczący OPZZ Jan Guz przekonuje, że społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów wszystkich stron dialogu społecznego.

"Trójstronna Komisja w obecnym kształcie nie może spełniać swojej roli, ponieważ jej obrady są tajne dla polskiego społeczeństwa. W ostatnich tygodniach Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych już dwukrotnie zwracało się z wnioskiem o upublicznienie obrad Komisji. Niestety, spotkaliśmy się z odmową ze strony rządowej i organizacji pracodawców" – pisze Guz w swoim liście.

W opinii Guza, jeżeli komisja ma być kluczowym miejscem negocjacji między rządem i partnerami społecznymi, to społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów i przekonań wszystkich stron dialogu. W jego ocenie ujawnienie obrad Komisji Trójstronnej przyczyniłoby się też do wzrostu jej prestiżu i znaczenia.

W związku z tym Guz zaapelował do premiera, aby „obrady Prezydium Trójstronnej Komisji do spraw Społeczno-Gospodarczych, jak też posiedzenia plenarne Trójstronnej Komisji były upubliczniane przez ogólnodostępne media”. W opinii związkowców „obrady mogłyby być w całości transmitowane, archiwizowane oraz powszechnie i bezpłatnie dostępne na internetowych stronach rządowych (np. www.dialog.gov.pl), docelowo także w paśmie TVP Parlament”.

Przewodniczącym komisji jest obecnie minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz. Członkami Komisji Trójstronnej są przedstawiciele rządu wskazani przez premiera, przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych oraz przedstawiciele reprezentatywnych organizacji pracodawców.

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.