OPZZ do premiera: Upublicznić obrady Komisji Trójstronnej

[2013-03-29 16:30:36]

OPZZ chce upublicznienia obrad Komisji Trójstronnej i transmitowania ich przez ogólnodostępne media. W liście otwartym do premiera Donalda Tuska przewodniczący OPZZ Jan Guz przekonuje, że społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów wszystkich stron dialogu społecznego.

"Trójstronna Komisja w obecnym kształcie nie może spełniać swojej roli, ponieważ jej obrady są tajne dla polskiego społeczeństwa. W ostatnich tygodniach Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych już dwukrotnie zwracało się z wnioskiem o upublicznienie obrad Komisji. Niestety, spotkaliśmy się z odmową ze strony rządowej i organizacji pracodawców" – pisze Guz w swoim liście.

W opinii Guza, jeżeli komisja ma być kluczowym miejscem negocjacji między rządem i partnerami społecznymi, to społeczeństwo powinno mieć prawo do oceny argumentów i przekonań wszystkich stron dialogu. W jego ocenie ujawnienie obrad Komisji Trójstronnej przyczyniłoby się też do wzrostu jej prestiżu i znaczenia.

W związku z tym Guz zaapelował do premiera, aby „obrady Prezydium Trójstronnej Komisji do spraw Społeczno-Gospodarczych, jak też posiedzenia plenarne Trójstronnej Komisji były upubliczniane przez ogólnodostępne media”. W opinii związkowców „obrady mogłyby być w całości transmitowane, archiwizowane oraz powszechnie i bezpłatnie dostępne na internetowych stronach rządowych (np. www.dialog.gov.pl), docelowo także w paśmie TVP Parlament”.

Przewodniczącym komisji jest obecnie minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz. Członkami Komisji Trójstronnej są przedstawiciele rządu wskazani przez premiera, przedstawiciele reprezentatywnych organizacji związkowych oraz przedstawiciele reprezentatywnych organizacji pracodawców.

Piotr Szumlewicz

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.