Ruchy w Unii Pracy

[2005-04-21 09:14:30]

Po wystąpieniu z partii przewodniczącej Izabeli Jarugi-Nowackiej oraz wiceprzewodniczącego Bartłomieja Morzyckiego trwa odpływ członków z Unii Pracy. Z partii wystąpił również członek Krajowego Komitetu Wykonawczego oraz przewodniczący Federacji Młodych Unii Pracy Adrian Zandberg. Jak czytamy w jego oświadczeniu przyczyną tego kroku jest niezgoda na dalsze funkcjonowanie w partii, której jedynym celem istnienia jest przetrwanie w ramach "zjednoczonej lewicy" czyli – jak to określił Zandberg – "przytulenie się do SLD". Zandberg wzywa do budowy niezależnej lewicy zbudowanej wokół wspólnych postulatów programowych, choć, jak podkreślił, ryzykuje się tym samym pozostanie poza parlamentem.

Wraz z Zandbergiem Unię Pracy opuściła większość członków FMUP, którzy byli członkami tej partii. Federacja Młodych Unii Pracy jest samodzielnym stowarzyszeniem afiliowanym przy UP.

Również na Pomorzu w ślad za Izabelą Jarugą-Nowacką z partii wystąpiła mniej więcej połowa z 200 członków partii w regionie. Jak poinformował Krzysztof Kwater, były przewodniczący partii w województwie, rozwiązaniu lub znacznemu osłabieniu ulegnie większość organizacji powiatowych. Z partii wystąpiła także większość z członków Rady Wojewódzkiej UP. Zdaniem wicewojewodziny pomorskiej, Krystyny Gozdawy-Nocoń, która pozostała w UP, szansą na przetrwanie partii jest współpraca z SLD.
Większość członków FMUP zaangażowała się w budowę Unii Lewicy, partii która daje możliwości na realizację tych punktów programowych, które w Unii Pracy nie miały szans na przebicie się. Jak wiadomo od dłuższego czasu drogi FMUP oraz UP rozchodziły się coraz bardziej i ostateczny rozwód między tymi organizacjami jest tylko kwestią czasu.

Bartosz Nowaczyk

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.