Ruchy w Unii Pracy

[2005-04-21 09:14:30]

Po wystąpieniu z partii przewodniczącej Izabeli Jarugi-Nowackiej oraz wiceprzewodniczącego Bartłomieja Morzyckiego trwa odpływ członków z Unii Pracy. Z partii wystąpił również członek Krajowego Komitetu Wykonawczego oraz przewodniczący Federacji Młodych Unii Pracy Adrian Zandberg. Jak czytamy w jego oświadczeniu przyczyną tego kroku jest niezgoda na dalsze funkcjonowanie w partii, której jedynym celem istnienia jest przetrwanie w ramach "zjednoczonej lewicy" czyli – jak to określił Zandberg – "przytulenie się do SLD". Zandberg wzywa do budowy niezależnej lewicy zbudowanej wokół wspólnych postulatów programowych, choć, jak podkreślił, ryzykuje się tym samym pozostanie poza parlamentem.

Wraz z Zandbergiem Unię Pracy opuściła większość członków FMUP, którzy byli członkami tej partii. Federacja Młodych Unii Pracy jest samodzielnym stowarzyszeniem afiliowanym przy UP.

Również na Pomorzu w ślad za Izabelą Jarugą-Nowacką z partii wystąpiła mniej więcej połowa z 200 członków partii w regionie. Jak poinformował Krzysztof Kwater, były przewodniczący partii w województwie, rozwiązaniu lub znacznemu osłabieniu ulegnie większość organizacji powiatowych. Z partii wystąpiła także większość z członków Rady Wojewódzkiej UP. Zdaniem wicewojewodziny pomorskiej, Krystyny Gozdawy-Nocoń, która pozostała w UP, szansą na przetrwanie partii jest współpraca z SLD.
Większość członków FMUP zaangażowała się w budowę Unii Lewicy, partii która daje możliwości na realizację tych punktów programowych, które w Unii Pracy nie miały szans na przebicie się. Jak wiadomo od dłuższego czasu drogi FMUP oraz UP rozchodziły się coraz bardziej i ostateczny rozwód między tymi organizacjami jest tylko kwestią czasu.

Bartosz Nowaczyk

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.