Ruchy w Unii Pracy

[2005-04-21 09:14:30]

Po wystąpieniu z partii przewodniczącej Izabeli Jarugi-Nowackiej oraz wiceprzewodniczącego Bartłomieja Morzyckiego trwa odpływ członków z Unii Pracy. Z partii wystąpił również członek Krajowego Komitetu Wykonawczego oraz przewodniczący Federacji Młodych Unii Pracy Adrian Zandberg. Jak czytamy w jego oświadczeniu przyczyną tego kroku jest niezgoda na dalsze funkcjonowanie w partii, której jedynym celem istnienia jest przetrwanie w ramach "zjednoczonej lewicy" czyli – jak to określił Zandberg – "przytulenie się do SLD". Zandberg wzywa do budowy niezależnej lewicy zbudowanej wokół wspólnych postulatów programowych, choć, jak podkreślił, ryzykuje się tym samym pozostanie poza parlamentem.

Wraz z Zandbergiem Unię Pracy opuściła większość członków FMUP, którzy byli członkami tej partii. Federacja Młodych Unii Pracy jest samodzielnym stowarzyszeniem afiliowanym przy UP.

Również na Pomorzu w ślad za Izabelą Jarugą-Nowacką z partii wystąpiła mniej więcej połowa z 200 członków partii w regionie. Jak poinformował Krzysztof Kwater, były przewodniczący partii w województwie, rozwiązaniu lub znacznemu osłabieniu ulegnie większość organizacji powiatowych. Z partii wystąpiła także większość z członków Rady Wojewódzkiej UP. Zdaniem wicewojewodziny pomorskiej, Krystyny Gozdawy-Nocoń, która pozostała w UP, szansą na przetrwanie partii jest współpraca z SLD.
Większość członków FMUP zaangażowała się w budowę Unii Lewicy, partii która daje możliwości na realizację tych punktów programowych, które w Unii Pracy nie miały szans na przebicie się. Jak wiadomo od dłuższego czasu drogi FMUP oraz UP rozchodziły się coraz bardziej i ostateczny rozwód między tymi organizacjami jest tylko kwestią czasu.

Bartosz Nowaczyk

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.