Ruchy w Unii Pracy

[2005-04-21 09:14:30]

Po wystąpieniu z partii przewodniczącej Izabeli Jarugi-Nowackiej oraz wiceprzewodniczącego Bartłomieja Morzyckiego trwa odpływ członków z Unii Pracy. Z partii wystąpił również członek Krajowego Komitetu Wykonawczego oraz przewodniczący Federacji Młodych Unii Pracy Adrian Zandberg. Jak czytamy w jego oświadczeniu przyczyną tego kroku jest niezgoda na dalsze funkcjonowanie w partii, której jedynym celem istnienia jest przetrwanie w ramach "zjednoczonej lewicy" czyli – jak to określił Zandberg – "przytulenie się do SLD". Zandberg wzywa do budowy niezależnej lewicy zbudowanej wokół wspólnych postulatów programowych, choć, jak podkreślił, ryzykuje się tym samym pozostanie poza parlamentem.

Wraz z Zandbergiem Unię Pracy opuściła większość członków FMUP, którzy byli członkami tej partii. Federacja Młodych Unii Pracy jest samodzielnym stowarzyszeniem afiliowanym przy UP.

Również na Pomorzu w ślad za Izabelą Jarugą-Nowacką z partii wystąpiła mniej więcej połowa z 200 członków partii w regionie. Jak poinformował Krzysztof Kwater, były przewodniczący partii w województwie, rozwiązaniu lub znacznemu osłabieniu ulegnie większość organizacji powiatowych. Z partii wystąpiła także większość z członków Rady Wojewódzkiej UP. Zdaniem wicewojewodziny pomorskiej, Krystyny Gozdawy-Nocoń, która pozostała w UP, szansą na przetrwanie partii jest współpraca z SLD.
Większość członków FMUP zaangażowała się w budowę Unii Lewicy, partii która daje możliwości na realizację tych punktów programowych, które w Unii Pracy nie miały szans na przebicie się. Jak wiadomo od dłuższego czasu drogi FMUP oraz UP rozchodziły się coraz bardziej i ostateczny rozwód między tymi organizacjami jest tylko kwestią czasu.

Bartosz Nowaczyk

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.