Ruchy w Unii Pracy

[2005-04-21 09:14:30]

Po wystąpieniu z partii przewodniczącej Izabeli Jarugi-Nowackiej oraz wiceprzewodniczącego Bartłomieja Morzyckiego trwa odpływ członków z Unii Pracy. Z partii wystąpił również członek Krajowego Komitetu Wykonawczego oraz przewodniczący Federacji Młodych Unii Pracy Adrian Zandberg. Jak czytamy w jego oświadczeniu przyczyną tego kroku jest niezgoda na dalsze funkcjonowanie w partii, której jedynym celem istnienia jest przetrwanie w ramach "zjednoczonej lewicy" czyli – jak to określił Zandberg – "przytulenie się do SLD". Zandberg wzywa do budowy niezależnej lewicy zbudowanej wokół wspólnych postulatów programowych, choć, jak podkreślił, ryzykuje się tym samym pozostanie poza parlamentem.

Wraz z Zandbergiem Unię Pracy opuściła większość członków FMUP, którzy byli członkami tej partii. Federacja Młodych Unii Pracy jest samodzielnym stowarzyszeniem afiliowanym przy UP.

Również na Pomorzu w ślad za Izabelą Jarugą-Nowacką z partii wystąpiła mniej więcej połowa z 200 członków partii w regionie. Jak poinformował Krzysztof Kwater, były przewodniczący partii w województwie, rozwiązaniu lub znacznemu osłabieniu ulegnie większość organizacji powiatowych. Z partii wystąpiła także większość z członków Rady Wojewódzkiej UP. Zdaniem wicewojewodziny pomorskiej, Krystyny Gozdawy-Nocoń, która pozostała w UP, szansą na przetrwanie partii jest współpraca z SLD.
Większość członków FMUP zaangażowała się w budowę Unii Lewicy, partii która daje możliwości na realizację tych punktów programowych, które w Unii Pracy nie miały szans na przebicie się. Jak wiadomo od dłuższego czasu drogi FMUP oraz UP rozchodziły się coraz bardziej i ostateczny rozwód między tymi organizacjami jest tylko kwestią czasu.

Bartosz Nowaczyk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.