USA: Nobliści popierają podwyżkę płacy minimalnej

[2014-04-23 07:23:37]

Prezydent Barack Obama zabiega o zmianę stawki minimalnego wynagrodzenia Amerykanek i Amerykanów. W wygłoszonym w styczniu orędziu przed Kongresem zapowiedział, że zamierza podnieść minimalną stawkę godzinową z 7,25 dol. do 10,10 dol. Propozycja ta wzbudziła sprzeciw polityków republikańskich, którzy widzą w niej zagrożenie dla zysków korporacji.

Podwyżkę płacy minimalnej w specjalnym liście do prezydenta poparło aż 75 ekonomistów amerykańskich. W tym gronie znalazło się aż 7 laureatów Nagrody Nobla, m.in. Joseph Stiglitz, Robert Solow, Thomas Shelling, Eric Maskin. Przekonują oni, że w obecnej sytuacji gospodarczej kraju, kiedy bezrobocie wynosi niespełna 7 procent, taka decyzja powinna zostać podjęta.

Zdaniem autorów listu wzrost stawki godzinowej ożywi popyt wewnętrzny, co w konsekwencji doprowadzi do spadku bezrobocia. Wyliczyli, że dzięki temu powstanie 85 tys. miejsc pracy, a 5,5 mln Amerykanów wyjdzie dzięki tej podwyżce z ubóstwa. Dochody na poziomie 7,25 dolara za godzinę pracy są niewystarczające, by godnie żyć - czytamy w liście.

Także w Wielkiej Brytanii trwa dyskusja o tym, ile powinny wynosić najniższe zarobki. Minister finansów George Osborne powiedział, że chce, aby w październiku 2015 r. minimalna stawka godzinowa wynosiła 7 funtów, podczas gdy dziś to 6,31 funta za godzinę. Zapowiedź ta - może z uwagi na niewielką skalę zmiany - spodobała się posłom Partii Konserwatywnej, ale skrytykowały ją organizacje zrzeszające pracodawców.

W grudniu 2013 roku prof. Alan Manning z London School of Economics przypomniał w wypowiedzi dla brytyjskich mediów: Podniesienie płacy minimalnej podniosło standard życia klasy robotniczej i wcale nie wpłynęło negatywnie na perspektywy zawodowe jej przedstawicieli i gospodarkę. Kiedy po raz pierwszy zaproponowano takie rozwiązanie, niektórzy przekonywali, że doprowadzi ono do likwidacji setek tysięcy miejsc pracy, a nic takiego się nie stało.

W Polsce płaca minimalna wynosi w tym roku 1680 zł brutto, czyli niespełna 1240 zł na rękę. Z danych GUS wynika, że minimalną wynagrodzienie otrzymuje około 650 tys. Polek i Polaków.

jkl

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.