Odessa: Bojówki kiboli zabiły kilkadziesiat osób (akt.)

[2014-05-02 23:31:18]

Gdy po próbie zamachu stanu i spalenia budynków rządowych na Majdanie zginęło około 100 osób (w tym 20 milicjantów), prezydent Janukowycz został odsunięty od władzy, a obecnie jest poszukiwany listem gończym. Kiedy dymisja Turczynowa i rozliczenie obecnej ekipy rządzącej? Dlaczego ludność rosyjskojęzyczna na Ukrainie jest traktowana jako obywatele drugiej kategorii? Dlaczego uzbrojonych bojówkarzy na Majdanie mamy uznawać za „obrońców Ukrainy”, a uzbrojonych separatystów na wschodzie Ukrainy za „terrorystów”?

Piotr Szumlewicz

Co najmniej 43 osoby zginęły w Odessie, kiedy bojówki złożone z pseudokibiców piłkarskich zaatakowały zwolenników oderwania Odessy od Ukrainy. Obrażenia odniosło co najmniej 170 osób.

Przygotowani do walki kibice, wśród których byli neofaszyści z Prawego Sektora, zaatakowali przeciwników kijowskich władz, rzekomo w odpowiedzi na obrzucenie ich pochodu granatami hukowymi.

Kilka tysięcy pseudokibiców przyjechało do Odessy uzbrojonych w tarcze, pałki oraz koktajle Mołotowa. Zaatakowane zostały miedzy innymi namioty rozstawione na jednej z ulic przez działaczy opozycji.

Doszło do starć, podczas których grupa opozycjonistów zabarykadowała się w domu związków zawodowych. Bojówkarze podpalili budynek, w wyniku czego zginęło co najmniej 31 osób. Ciężko ranny został Aleksiej Albu kandydat na burmistrza Odessy z lewicowej organizacji Borotba.

Wydarzenia w Odessie to kolejny przypadek wykorzystywania przez władze w Kijowie i powiązanych z nimi oligarchów, do których należą kluby piłkarskie, bojówek złożonych z pseudokibiców.

Próbowały one wzniecać zamieszki w Charkowie i Doniecku. Marsz kiboli w Doniecku został rozbity w wyniku przeciwdziałania ze strony Pospolitego Ruszenia Donbasu. Również w Charkowie bojówkarze napotkali na zdecydowany opór.

Piotr Ciszewski

fot. Borotba

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).