Ukraina: Powstała Armia Czerwona Ukrainy

[2014-05-25 20:59:45]

Ukraińskie media poinformowały o powstaniu tzw. Armii Czerwonej Ukrainy - podziemnej formacji, która stawia sobie za cel "obalenie władzy oligarchów i nacjonalistów". Partyzanci przeprowadzili pierwszy atak - obrzucili koktajlami Mołotowa jedną z komisji wyborczych na południu kraju.

"Dopóki istniała możliwość pokojowego oporu, stosowaliśmy tę metodę. Dziś, gdy neonazistowski terror pozbawił życia dziesiątki ludzi, kiedy bojówkarze paramilitarnych formacji porywają naszych towarzyszy z ulic w biały dzień, za późno mówić o pokojowym oporze" - głosi oświadczenie czerwonoarmistów.

W swoim wystąpieniu założyciele Armii Czerwonej powołują się na słowa współtwórczyni niemieckiej Frakcji Czerwonej Armii Ulrike Meinhof: "Kiedy prawo okazuje się bezprawiem, opór staje się obowiązkiem". Swój strategiczny cel czerwonoarmiści formułują w dwóch słowach: "demokracja i socjalizm". "Do tego celu będziemy dążyć po obaleniu reakcyjnej dyktatury" - zapowiadają.

Armia Czerwona Ukrainy ma być "siłą zbrojną ludowej armii". W celu doprowadzenia do "demokratycznego samookreślenia narodu Ukrainy" organizacja będzie prowadziła "zbrojne akcje na całym terytorium państwa". "Wykluczamy terror w odniesieniu do ludności cywilnej, naszym atakom podlegać będą tylko zbrojne bandy neofaszystowskie i przedstawiciele junty, odpowiedzialni za zabójstwa cywilów na południowym-wschodzie kraju" - podkreślają partyzanci.

Ponieważ czerwonoarmiści nie uznają legalności wyborów prezydenckich, pierwszym celem ich ataku stała się komisja wyborcza w szkole nr 56 w Chersoniu na południu Ukrainy. Budynek został obrzucony koktajlami Mołotowa, pożar udało się ugasić. Przebiegu wyborów chronią natomiast bojówkarze "Prawego Sektora". Jak podkreślił lider "PS" Dmytro Jarosz, przy ścisłej współpracy ze strukturami MSW i SB.

Nie ujawniono jak liczna jest struktura ACzU i jakie środowiska tworzą tę formację.

Jacek C. Kamiński

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.