Ukraina: Powstała Armia Czerwona Ukrainy

[2014-05-25 20:59:45]

Ukraińskie media poinformowały o powstaniu tzw. Armii Czerwonej Ukrainy - podziemnej formacji, która stawia sobie za cel "obalenie władzy oligarchów i nacjonalistów". Partyzanci przeprowadzili pierwszy atak - obrzucili koktajlami Mołotowa jedną z komisji wyborczych na południu kraju.

"Dopóki istniała możliwość pokojowego oporu, stosowaliśmy tę metodę. Dziś, gdy neonazistowski terror pozbawił życia dziesiątki ludzi, kiedy bojówkarze paramilitarnych formacji porywają naszych towarzyszy z ulic w biały dzień, za późno mówić o pokojowym oporze" - głosi oświadczenie czerwonoarmistów.

W swoim wystąpieniu założyciele Armii Czerwonej powołują się na słowa współtwórczyni niemieckiej Frakcji Czerwonej Armii Ulrike Meinhof: "Kiedy prawo okazuje się bezprawiem, opór staje się obowiązkiem". Swój strategiczny cel czerwonoarmiści formułują w dwóch słowach: "demokracja i socjalizm". "Do tego celu będziemy dążyć po obaleniu reakcyjnej dyktatury" - zapowiadają.

Armia Czerwona Ukrainy ma być "siłą zbrojną ludowej armii". W celu doprowadzenia do "demokratycznego samookreślenia narodu Ukrainy" organizacja będzie prowadziła "zbrojne akcje na całym terytorium państwa". "Wykluczamy terror w odniesieniu do ludności cywilnej, naszym atakom podlegać będą tylko zbrojne bandy neofaszystowskie i przedstawiciele junty, odpowiedzialni za zabójstwa cywilów na południowym-wschodzie kraju" - podkreślają partyzanci.

Ponieważ czerwonoarmiści nie uznają legalności wyborów prezydenckich, pierwszym celem ich ataku stała się komisja wyborcza w szkole nr 56 w Chersoniu na południu Ukrainy. Budynek został obrzucony koktajlami Mołotowa, pożar udało się ugasić. Przebiegu wyborów chronią natomiast bojówkarze "Prawego Sektora". Jak podkreślił lider "PS" Dmytro Jarosz, przy ścisłej współpracy ze strukturami MSW i SB.

Nie ujawniono jak liczna jest struktura ACzU i jakie środowiska tworzą tę formację.

Jacek C. Kamiński

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.