Ukraina: Powstała Armia Czerwona Ukrainy

[2014-05-25 20:59:45]

Ukraińskie media poinformowały o powstaniu tzw. Armii Czerwonej Ukrainy - podziemnej formacji, która stawia sobie za cel "obalenie władzy oligarchów i nacjonalistów". Partyzanci przeprowadzili pierwszy atak - obrzucili koktajlami Mołotowa jedną z komisji wyborczych na południu kraju.

"Dopóki istniała możliwość pokojowego oporu, stosowaliśmy tę metodę. Dziś, gdy neonazistowski terror pozbawił życia dziesiątki ludzi, kiedy bojówkarze paramilitarnych formacji porywają naszych towarzyszy z ulic w biały dzień, za późno mówić o pokojowym oporze" - głosi oświadczenie czerwonoarmistów.

W swoim wystąpieniu założyciele Armii Czerwonej powołują się na słowa współtwórczyni niemieckiej Frakcji Czerwonej Armii Ulrike Meinhof: "Kiedy prawo okazuje się bezprawiem, opór staje się obowiązkiem". Swój strategiczny cel czerwonoarmiści formułują w dwóch słowach: "demokracja i socjalizm". "Do tego celu będziemy dążyć po obaleniu reakcyjnej dyktatury" - zapowiadają.

Armia Czerwona Ukrainy ma być "siłą zbrojną ludowej armii". W celu doprowadzenia do "demokratycznego samookreślenia narodu Ukrainy" organizacja będzie prowadziła "zbrojne akcje na całym terytorium państwa". "Wykluczamy terror w odniesieniu do ludności cywilnej, naszym atakom podlegać będą tylko zbrojne bandy neofaszystowskie i przedstawiciele junty, odpowiedzialni za zabójstwa cywilów na południowym-wschodzie kraju" - podkreślają partyzanci.

Ponieważ czerwonoarmiści nie uznają legalności wyborów prezydenckich, pierwszym celem ich ataku stała się komisja wyborcza w szkole nr 56 w Chersoniu na południu Ukrainy. Budynek został obrzucony koktajlami Mołotowa, pożar udało się ugasić. Przebiegu wyborów chronią natomiast bojówkarze "Prawego Sektora". Jak podkreślił lider "PS" Dmytro Jarosz, przy ścisłej współpracy ze strukturami MSW i SB.

Nie ujawniono jak liczna jest struktura ACzU i jakie środowiska tworzą tę formację.

Jacek C. Kamiński

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).