Wrocław: Demonstracja solidarności ze Strefą Gazy

[2014-07-26 12:37:11]

Wieczorem w piątek 25 lipca na wrocławskim Rynku pod hasłem „Stop wojnie! Dzieci Gazy chcą żyć” manifestowało około 100 osób. Demonstrację zorganizowało Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Palestyńskiej. Wśród zgromadzonych byli zarówno mieszkający we Wrocławiu Palestyńczycy, jak i Polacy solidaryzujący się z bombardowaną przez izraelskie wojsko Strefą Gazy.

Otwierający zgromadzenie Sufian Kayyali (TPPP) przypomniał krótko genezę obecnej odsłony konfliktu i wezwał do aktywnego sprzeciwu wobec izraelskiej interwencji w Strefie Gazy. Następnie głos zabrała Ewa Groszewska, od lat zaangażowana po stronie wolnej Palestyny: Jesteśmy humanistami, dlatego protestujemy przeciwko ludobójstwu w Gazie. Przy okazji zdecydowanie odcięła się od antysemityzmu: Sprzeciwiamy się każdej dyskryminacji ze względu na pochodzenie etniczne czy tzw. kolor skóry.

Demonstrujący trzymali łańcuch złożony z połączonych kartek, na których wypisane były nazwiska ofiar izraelskiej interwencji. Do wczoraj było to ponad ośmiuset zabitych – w zdecydowanej większości cywilów, w tym wiele dzieci.

Skandowano hasła: „Wolna Palestyna”, „Wolna Gaza”, „Netanjahu terrorysta”, „You want peace – don’t kill kids”. Rzucał się w oczy transparent z hasłem „Nie wspieraj apartheidu” i wezwaniem do bojkotu Izraela.

W pewnym momencie kilkadziesiąt osób położyło się na ziemi w ramach solidarności z ofiarami izraelskich nalotów. Była to swoista „minuta ciszy” ku czci poległych Palestyńczyków. Ułożono tez napis GAZA ze zniczy przyniesionych przez demonstrantów.

Na demonstracji pojawiło się kilku znanych w środowisku wrocławskiej lewicy działaczy, m.in. Michał Syska (SLD, Ośrodek Myśli Społecznej im. F. Lassalle’a) oraz Przemysław Witkowski (Krytyka Polityczna). Byli również członkowie Ruchu Sprawiedliwości Społecznej oraz Wrocławskiej Inicjatywy Społecznej zajmującej się problemami wykluczonych.

Naprzeciwko demonstracji solidarnościowej zgromadziło się kilkanaście osób z flagą Izraela. Obyło się bez awantur. Demonstracja została zakończona po ok. 80 minutach.

Piotr Matejczyk

Fot. Piotr Lewandowski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.