Rumunia: Rabunkowa wycinka karpackich lasów od 1989 roku

[2015-05-17 00:52:17]

Rumuński Greenpeace i NGO EcoAssit zaprotestowały przeciwko rabunkowej wycince lasów w Rumunii; spowodowała ona zniknięcie 2,2 miliona ha lasów z 8,5 miliona hektarów, jakie kraj miał w 1988 roku. Znikają "płuca Rumunii", tj. głównie lasy w Karpatach.

Jeśli nie położy się tamy rabunkowej gospodarce leśnej, kradzieżom drewna z lasów i ich wyrębowi przez austriackie przedsiębiorstwo Holzindustrie Schweighofer, mające w Rumunii pozycję monopolisty, za 75 lat Rumunia stanie się krajem bez lasów z wszystkimi tego konsekwencjami dla sytuacji ekologicznej Europy - ostrzegają ekolodzy.

Greenpace oskarża państwowe przedsiębiorstwo Romsilva, które zarządza połową rumuńskich lasów o to, że zajmuje się wyłącznie eksploatacją ich zasobów drzewnych, nie troszcząc się o resztę.

Druga połowa lasów w Rumunii jest w rękach prywatnych właścicieli, którym oddano te tereny po upadku komunizmu w Rumunii.

Ostatnio organa sprawiedliwości wykryły wielką aferę korupcyjną: okazało się, że znaczna część lasów została restytuowana nielegalnie osobom, które nie miały do tych lasów żadnych praw. Śledztwo objęło wiele osób, wśród nich rumuńskiego księcia Pawła oraz teścia premiera Victora Ponty.

W ostatnich dniach rumuńska państwowa agencja ochrony środowiska na specjalnej konferencji prasowej zwołanej w Bukareszcie oskarżyła austriackie przedsiębiorstwo Holzindustrie Schweighofer, które zmonopolizowało handel i przetwórstwo drewna w Rumunii i którego obroty wyniosły w 2013 roku 470 milionów euro, o "świadome prowadzenie zakupów drewna pochodzącego z nielegalnego wyrębu".

To jest właśnie źródło nielegalnego wyrębu lasów. Wychodzą na jaw jeden przypadek po drugim, trwa łamanie prawa, a mieszkańcy wycinają nielegalnie lasy - powiedział Alexander von Bismarck, dyrektor pozarządowej Agencji Badań Środowiska (EIA). Pokazał on podczas konferencji film wideo nakręcony ukrytą kamerą, na którym przedstawiciele Schweighofera dogadują się z dostawcami w sprawie zakupu kradzionego drewna. Austriackie przedsiębiorstwo natychmiast wszystkiemu zaprzeczyło, ale rumuńskie Ministerstwo Ochrony Środowiska nakazało przeprowadzenie śledztwa w tej sprawie.

Prezydent Rumunii Klaus Iohannis odłożył w marcu podpisanie i ogłoszenie nowego Kodeksu Leśnego. Odesłał dokument do ponownego przedyskutowania w parlamencie ze względu na protesty firmy Schweighofer przeciwko postanowieniom kodeksu wprowadzającym pewne limity w eksploatacji rumuńskich lasów.

jkl

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.