Niemcy: Warufakis ogłosił powstanie Ruchu Demokracji w Europie 2025

[2016-02-09 22:39:54]

Były minister finansów Grecji Janis Warufakis (na zdjęciu)ogłosił we wtorek w Berlinie powstanie paneuropejskiego ruchu politycznego, którego zadaniem ma być przeciwstawienie się nacjonalizmom i "demokratyzacja Unii Europejskiej", co ma zapobiec rozpadowi Wspólnoty.

Trzeba powstrzymać postępujący szybki rozpad Europy - powiedział lewicowy ekonomista. Warufakis ostrzegł przed "nowym nacjonalizmem" w Europie i powrotem do sytuacji z lat 30. XX wieku.

Proklamowany przez niego ruch "Democracy in Europe Movement 2025" (DiEM25) stawia sobie za cel połączenie różnych ruchów protestu. Warufakis podkreślił, że nie ma zamiaru budowania jednej partii, lecz myśli o ruchu otwartym na lewicę, Zielonych, socjalistów i liberałów. - Nie chcemy dopuścić do powrotu do państw narodowych i do powstania nowych murów - powiedział Warufakis, odnosząc się do kryzysu migracyjnego. Jego zdaniem instytucje unijne zawiodły, a każdy kraj myśli tylko o swoich korzyściach.

Wyjściem z tej sytuacji jest demokratyzacja europejskich instytucji oraz większa przejrzystość - powiedział grecki polityk. Jak dodał, należy "złamać władzę kapitału".

Na spotkaniu z dziennikarzami Warufakis wyjaśnił, że świadomie wybrał Berlin na miejsce inauguracji DiEM25. Bez udziału Niemiec niemożliwe są żadne istotne zmiany w Europie - podkreślił były minister finansów Grecji.

jkl

Fot. archiwum

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.