Niemcy: Warufakis ogłosił powstanie Ruchu Demokracji w Europie 2025

[2016-02-09 22:39:54]

Były minister finansów Grecji Janis Warufakis (na zdjęciu)ogłosił we wtorek w Berlinie powstanie paneuropejskiego ruchu politycznego, którego zadaniem ma być przeciwstawienie się nacjonalizmom i "demokratyzacja Unii Europejskiej", co ma zapobiec rozpadowi Wspólnoty.

Trzeba powstrzymać postępujący szybki rozpad Europy - powiedział lewicowy ekonomista. Warufakis ostrzegł przed "nowym nacjonalizmem" w Europie i powrotem do sytuacji z lat 30. XX wieku.

Proklamowany przez niego ruch "Democracy in Europe Movement 2025" (DiEM25) stawia sobie za cel połączenie różnych ruchów protestu. Warufakis podkreślił, że nie ma zamiaru budowania jednej partii, lecz myśli o ruchu otwartym na lewicę, Zielonych, socjalistów i liberałów. - Nie chcemy dopuścić do powrotu do państw narodowych i do powstania nowych murów - powiedział Warufakis, odnosząc się do kryzysu migracyjnego. Jego zdaniem instytucje unijne zawiodły, a każdy kraj myśli tylko o swoich korzyściach.

Wyjściem z tej sytuacji jest demokratyzacja europejskich instytucji oraz większa przejrzystość - powiedział grecki polityk. Jak dodał, należy "złamać władzę kapitału".

Na spotkaniu z dziennikarzami Warufakis wyjaśnił, że świadomie wybrał Berlin na miejsce inauguracji DiEM25. Bez udziału Niemiec niemożliwe są żadne istotne zmiany w Europie - podkreślił były minister finansów Grecji.

jkl

Fot. archiwum

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.