Dwudziesty trzeci numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-11 17:48:14]

W dwudziestym trzecim numerze „Tygodnika Faktycznie” między innymi polemika Adama Ciocha z przekonaniem, że „Polakom niczego się nie chce” oraz tekst Piotra Szumlewicza o perspektywach biednej starości pokolenia wchodzącego w wiek emerytalny i o tym, że reforma PiS nie zmienia tego podstawowego problemu Polaków.

Grudzień to nasilenie akcji charytatywnych – świeckich i kościelnych. W bieżącym wydaniu o nakręcaniu niechęci przez PiS wobec Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oraz o kulisach Szlachetnej Paczki i kontrowersyjnych poglądach jej twórcy. Skoro już o pomocy mowa – w tygodniku można znaleźć podsumowanie polityki społecznej PiS, czyli „plusy dodatnie i ujemne” 500 + oraz innych, mniej nagłaśnianych posunięć rządowych.

W tygodniku znajdziemy także relację z ostatniego toruńskiego protestu przeciwko klerykalizacji państwa oraz o dziwnych kulisach pewnego koncertu Stinga w Polsce, który zafundowano wybranemu gronu osób za publiczne pieniądze.

Dział historyczny zawiera przypomnienie o wsparciu, jakiego Kościół katolicki udzielał feudalizmowi oraz o bojowcach PPS, zapomnianych lewicowych bohaterach walki z caratem.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.