Dwudziesty trzeci numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-11 17:48:14]

W dwudziestym trzecim numerze „Tygodnika Faktycznie” między innymi polemika Adama Ciocha z przekonaniem, że „Polakom niczego się nie chce” oraz tekst Piotra Szumlewicza o perspektywach biednej starości pokolenia wchodzącego w wiek emerytalny i o tym, że reforma PiS nie zmienia tego podstawowego problemu Polaków.

Grudzień to nasilenie akcji charytatywnych – świeckich i kościelnych. W bieżącym wydaniu o nakręcaniu niechęci przez PiS wobec Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oraz o kulisach Szlachetnej Paczki i kontrowersyjnych poglądach jej twórcy. Skoro już o pomocy mowa – w tygodniku można znaleźć podsumowanie polityki społecznej PiS, czyli „plusy dodatnie i ujemne” 500 + oraz innych, mniej nagłaśnianych posunięć rządowych.

W tygodniku znajdziemy także relację z ostatniego toruńskiego protestu przeciwko klerykalizacji państwa oraz o dziwnych kulisach pewnego koncertu Stinga w Polsce, który zafundowano wybranemu gronu osób za publiczne pieniądze.

Dział historyczny zawiera przypomnienie o wsparciu, jakiego Kościół katolicki udzielał feudalizmowi oraz o bojowcach PPS, zapomnianych lewicowych bohaterach walki z caratem.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.