Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-24 00:23:40]

W ósmym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy rozmowę z byłą żoną premiera Kazimierza Marcinkiewicza, która wyznaje, że „prawicowiec zawsze ma kobietę na boku”. Wysyp rozwodów wśród głosicieli nierozerwalnej rodziny katolickiej jest rzeczywiście zastanawiający. Ze spraw obyczajowych naszej prawicy znajdziemy także trzecią i ostatnią część „Pięknych chłopców prawicy” – o tajemniczym życiu Aleksandra Szczygły i nie mniej zastanawiającym zniknięciu jego komputera po katastrofie smoleńskiej.

W tym numerze także o budzących się młodych pracownikach gastronomii, czyli o tym, jak pokolenie wychowane na niewolników „przedsiębiorczości” podnosi głowy.

Bieżące wydanie „Tygodnika Faktycznie” to także raport o tym, że Kościół jest czymś w rodzaju raju podatkowego wewnątrz Polski oraz o nowych darowiznach publicznego mienia na jego rzecz. W numerze znajdziemy także reportaż o aferze wokół Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, zasłużonej placówce, która niestety przeżywa kryzys z powodu budzącego wątpliwości stylu życia swojego twórcy oraz niemniej kontrowersyjnych działań prokuratury.

W tym numerze także o zbrodniach tak zwanych żołnierzy wyklętych na Podlasiu oraz nieszczęściu, jakim była katolicyzacja Ameryki. W bieżącym wydaniu przeczytamy także aż dwa teksty o przyjaźni. Sprawie ważnej i pomijanej we współczesnych mediach.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.