24 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-15 00:24:04]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim 24. tegorocznym numerze zajmuje się m.in. skwapliwym korzystaniem wielu polityków z dziwacznego przepisu, który pozwala im pobierać z Sejmu pieniądze na benzynę do samochodu bez przedstawiania faktycznych rozliczeń celu (rzekomych) wyjazdów. Tygodnik w cyklu prezentacji najbardziej kontrowersyjnych polityków PiS przedstawia karierę ministra Jana Szyszki, która jest tak groteskowa, że aż niemal nieprawdopodobna.

Tygodnik analizuje także zajadłą politykę niszczenia śladów po lewicy prowadzoną przez PiS i Kukiz’15 w ramach tzw. dekomunizacji, często wbrew woli lokalnych społeczności.

Pismo podejmuje także tematykę miejsca Polski na arenie międzynarodowej – pokrętne stanowisko wobec wycofania się USA z paryskiego porozumienia klimatycznego oraz zdecydowanego odrzucania przez polskich europosłów wszelkich rozwiązań socjalnych na poziomie unijnym. W tej ostatniej, antyspołecznej sprawie PO i PiS mówią w Brukseli jednym głosem.

W tym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” pojawia się problematyka alkoholowa – księża jako grupa zawodowa narażona w szczególny sposób na uzależnienie oraz problem zlecania przez organy społeczne terapii antyalkoholowych instytucjom, które o leczeniu nie mają wielkiego pojęcia, ani udokumentowanych osiągnięć.

W dziale społecznym znajdziemy także tekst Damiana Duszczenki pt. „Uber nas nie zbawi” o kontrowersjach wokół firmy przewozowej, która chce uchodzić za odmianę uspołecznionego sposobu gospodarowania.

W działach – historycznym i światopoglądowym znajdziemy teksty o masowym polskim protestantyzmie na Mazurach oraz jego zasługach dla kultury narodowej, o papieżu Janie XII, czyli nastolatku w roli „ojca świętego” oraz Kazimierzu Łyszczyńskim, ateistycznym filozofie skazanym na tortury i śmierć przez polski Sejm.

W swoim stałym felietonie Piotr Szumlewicz pisze tym razem o klęsce polskiej polityki antynarkotykowej, a Anna Grodzka o problemach jakie może rodzić nadmierne oszczędzanie na poziomie gospodarki. Ponadto w numerze znajdziemy felietony Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzej Jaczewskiego, Adama Ciocha, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka. Dwa ostatnie to ewenement na skalę całej polskiej prasy – na jednej stronie stałe rubryki ateisty i chrześcijanina.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.