Katalonia: Zwolennicy niepodległości górą w wyborach regionalnych

[2017-12-23 16:13:06]

Separatyści będą największą siłą w katalońskim parlamencie – to wynika wyborów regionalnych, które odbyły się 21 grudnia.

Ugrupowania, które opowiadają się za odłączeniem Katalonii od Hiszpanii zdobyły większość mandatów. Jednak najwięcej mieszkańców regionu - 25,4 proc. - zagłosowało na zdecydowanie przeciwną temu partię Ciudadanos (Obywatele).

Najwięcej mandatów - 37 - będzie miała w 135-osobowym parlamencie właśnie liberalna partia Ciudadanos z lokalną liderką Inés Arrimadas na czele. To największy sukces w historii tego wywodzącego się z Katalonii ugrupowania. Jednak Obywatele nie zdobyli parlamentarnej większości i będą musieli szukać porozumienia z separatystami.

21,6 proc. poparcia i 34 mandaty otrzymała Junts per Catalunya (Razem dla Katalonii), partia byłego katalońskiego premiera Carlesa Puigdemonta, a 21,4 proc. i 32 mandaty – koalicja Republikańska Lewica Katalonii (ERC-CatSí). Łącznie z proniepodległościową, antykapitalistyczną partią Candidatura d'Unitat Popular Carlesa Riery (4,5 proc. poparcia i 4 mandaty) separatyści zajmą więc w parlamencie w Barcelonie nawet 70 miejsc.

Stabilne poparcie (13,9 proc. i 17 mandatów) utrzymuje socjaldemokratyczna partia PPSC-PSOE z lokalnym liderem Miquelem Icetą na czele.

Spadło nieco poparcie (7,5 proc. i 8 mandatów) dla lewicowego sojuszu CatComú–Podem, któremu przewodzi Xavier Domènech.

Konserwatywna Partia Ludowa (PP) premiera Mariano Rajoya, który zarządził przyspieszone wybory, poniosła w czwartkowym głosowaniu druzgocącą klęskę. Zdobyła ona w Katalonii zaledwie 3 mandaty. To najgorszy wynik w historii PP w tym regionie

Frekwencja w czwartek była rekordowa – wyniosła ona aż 81,94 proc., podczas gdy w październikowym referendum ws. niepodległości - tylko 43,03 proc.

Waldemar Chamala

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 lipca:

1918 - Urodził się Nelson Mandela, przywódca walki z apartheidem w RPA, prezydent tego kraju w latach 1994-99, laureat nagrody Nobla.

1936 - Na Wyspach Kanaryjskich gen. Franco ogłosił stan wojenny, wszczynając bunt przeciwko Republice - początek hiszpańskiej wojny domowej.

1936 - W Warszawie bojówka ONR-Falangi napadła i poraniła nożami Stanisława Dubois, przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa TUR, członka władz naczelnych PPS.

1943 - Partyzanci z Gwardii Ludowej i Batalionów Chłopskich zajęli wieś Solec na Kielecczyźnie, rozbroili posterunek policji, rozbili pocztę, młyn, tartak i spółdzielnię oraz zniszczyły Arbeitsamt.

1950 - Urodził się Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady.

1974 - Sejm PRL przyjął ustawę powołującą Fundusz Alimentacyjny.

1988 - Iran zaakceptował rezolucję Rady Bezpieczeństwa ONZ ws. zakonczenia wojny z Irakiem.

2006 - Włoska policja uwolniła 113 Polaków żyjących w niewolniczych warunkach w przymusowym obozie pracy w prowincji Apulia na południu kraju.

2007 - Zmarł Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô). Miał 98 lat.