Rumunia: Kolejna zmiana premiera

[2018-01-19 13:48:30]

15 stycznia premier Mihai Tudose podał się do dymisji. Stało się tak po decyzji komitetu wykonawczego Partii Socjaldemokratycznej (PSD), który wycofał dla niego poparcie.

Prezydent Klaus Iohannis przyjął dymisję i ogłosił, że przychyla się do wniosku koalicji, by na czele rządu stanęła eurodeputowana PSD Viorica Dăncilă (na zdjęciu). Do czasu przegłosowania wotum zaufania dla nowego gabinetu obowiązki premiera sprawować będzie minister obrony Mihai Fifor z PSD.

Jest to już drugi przypadek zmiany premiera przez rządzącą od stycznia 2017 r. centrolewicową koalicję, którą PSD utworzyło z Sojuszem Liberałów i Demokratów (ALDE). W czerwcu 2017 roku partie koalicyjne przegłosowały wotum nieufności wobec gabinetu Sorina Grindeanu. Zmianom towarzyszą bardzo częste przetasowania w gabinetach (13 zmian na stanowiskach ministerialnych w zeszłym roku).

Jednocześnie centrolewicowa koalicja cieszy się szerokim poparciem społecznym. Według sondażu CURS z listopada ub. roku 43 proc. badanych oddałoby głos na PSD, a 9 proc. popiera ALDE.

Koalicja rządzi w warunkach bardzo dobrej koniunktury gospodarczej. Według szacunków PKB w 2017 r. wzrósł o 6,1 proc. Rząd w Bukareszcie w krótkim czasie wyraźnie zwiększył płacę minimalną, dał znaczące podwyżki pracownikom sektora publicznego, podniósł emerytury i zwiększył transfery socjalne.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.