Węgry: 40 proc. młodych chce wyjechać z kraju

[2018-03-15 20:44:46]

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Republikon, 40 proc. Węgrów w wieku 18-24 lata chce w najbliższym czasie wyjechać z kraju.

Ankietowanym zadano pytanie: "Czy Pan/i lub któryś z członków rodziny planuje w najbliższym czasie podjęcie pracy za granicą?". Sondaż przeprowadzono na próbie 1000 osób.

Najwyższy odsetek odpowiedzi twierdzących zanotowano w najmłodszej grupie wiekowej (18-24 lata). Przy tym 34 proc. badanych zadeklarowało, że sami mają taki zamiar lub chce tak zrobić ktoś z ich rodziny, głównie z powodu większego dobrobytu za granicą, 5 proc. - głównie z powodu stanu węgierskiego życia publicznego, a pozostali z innych przyczyn. 16 proc. odpowiedziało, że nie wiedzą lub nie udzieliło odpowiedzi.

Im starsza grupa wiekowa, tym rzadziej deklarowano zamiar wyjazdu do pracy za granicę. Wśród ogółu społeczeństwa odsetek tych, którzy sami chcą wyjechać do pracy za granicę lub mają w rodzinie takie osoby, wyniósł 18 proc.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.