Brazylia: Masowe protesty po zamordowaniu lewicowej działaczki

[2018-03-17 00:01:11]

Śmierć Marielle Franco wstrząsnęła mieszkańcami Brazylii. Wielu z nich uważa, że było to zabójstwo na zlecenie. W całym kraju zorganizowano marsze pamięci i demonstracje, na których żądano wyjaśnienia okoliczności jej śmierci. Tylko w samym Rio de Janeiro na proteście zgromadziło się kilkadziesiąt tysięcy ludzi.

38-letnia Marielle Franco wychowała się w słynącej z biedy faweli Maré. Była socjolożką. Od 2016 r. zasiadała z ramienia Partii Socjalizmu i Wolności (PSOL) w radzie miasta Rio - jako jedyna czarnoskóra kobieta.

Głośno protestowała przeciwko łamaniu praw najbiedniejszych. Otwarcie krytykowała przemoc policji i wojska wobec mieszkańców brazylijskich faweli. Aktywność polityczną poświęcała także społeczności LGBT, do której sama należała.

14 marca, ok. godz. 21.30, w stronę jej samochodu oddano 9 strzałów. Została pięciokrotnie trafiona w głowę. Zginął także jej kierowca Anderson Pedro Gomes, a rzecznika prasowego poważnie zraniono.

Dzień przed śmiercią Franco pisała na Twitterze o zastrzeleniu 23-letniego mieszkańca faweli Matheusa Melo, którego rodzina oskarża wojsko: Jak wielu jeszcze musi umrzeć zanim ta wojna się skończy?.

wch

fot. Wikimedia Commons

31 maja:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: w Krakowie został ścięty za zdradę ksiądz Maciej Dziewoński.

1822 - Urodził się Edward Dembowski, polski socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846 r.

1922 - Sejm odrzucił wniosek PPS o przyznanie autonomii dla Galicji Wschodniej.

1926 - KPP odcięła się od wcześniejszego poparcia udzielonego zamachowi stanu Józefa Piłsudskiego (tzw. błąd majowy).

2010 - Izraelscy komandosi ostrzelali i zajęli Flotyllę Pokojową na rzecz Strefy Gazy.

2016 - Po śmierci Muhammada Abdula Aziza sekretarzem generalnym Frontu Polisario i p.o. prezydenta Sahary Zachodniej został Chatri ad-Dauh.

2017 - Zoran Zaew (SDSM) został premierem Macedonii.