Wielka Brytania: Corbyn o aferze z otruciem Skripala

[2018-03-18 01:42:05]

W ostatnich tygodniach świat obiegła wiadomość, że były agent służb specjalnych Rosji, który w latach 90. został zwerbowany prze brytyjski wywiad, Siergiej Skripal, oraz jego córka, zostali otruci bronią chemiczną. Śledztwo wykazało, że w organizmie ofiar znaleziono toksyczną substancję produkowaną w Rosji. Reakcją premier Theresy May było wydalenie z kraju 23 rosyjskich dyplomatów.

Podczas debaty w Izbie Gmin lider Laburzystów Jeremy Corbyn wytknął premier May, że rosyjscy oligarchowie, którzy dorobili się na złodziejskiej prywatyzacji w latach 90., traktują Wielką Brytanię jako bezpieczną przystań dla swojego majątku. Corbyn wezwał rząd, by uderzył w interesy proputinowskich oligarchów, ale zauważył też, że Konserwatyści tego nie uczynią, ponieważ finansowe lobby z londyńskiego City chroni rosyjskich miliarderów.

Krytyce lidera Partii Pracy towarzyszył jego sceptycyzm, co do odpowiedzialności Rosji za otrucie Skripala i jego córki. Corbyn stwierdził, że May nie ma na to ostatecznych dowodów. Przypomniał przy tym do decyzji o napaści na Irak, której też towarzyszył brak przekonujących argumentów, że Saddam Husajn posiada broń masowego rażenia.

Argumentacja Corbyna ściągnęła na niego zarzuty o polityczną naiwność, wybielania putinowskiej Rosji i wywołała podziały wśród samych Laburzystów.

wch

31 maja:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: w Krakowie został ścięty za zdradę ksiądz Maciej Dziewoński.

1822 - Urodził się Edward Dembowski, polski socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846 r.

1922 - Sejm odrzucił wniosek PPS o przyznanie autonomii dla Galicji Wschodniej.

1926 - KPP odcięła się od wcześniejszego poparcia udzielonego zamachowi stanu Józefa Piłsudskiego (tzw. błąd majowy).

2010 - Izraelscy komandosi ostrzelali i zajęli Flotyllę Pokojową na rzecz Strefy Gazy.

2016 - Po śmierci Muhammada Abdula Aziza sekretarzem generalnym Frontu Polisario i p.o. prezydenta Sahary Zachodniej został Chatri ad-Dauh.

2017 - Zoran Zaew (SDSM) został premierem Macedonii.